ßßß
Jedliście kiedyś brukselkę na surowo? Nie? Ja też nie;-) Przez przypadek w necie oglądnęłam jak robi z nią sałatkę Martha Stewart. Bardzo mnie zaintrygowała, a że w lodówce akurat miałam jej zapas to od razu wzięłam się do roboty. Zabrakło u mnie tylko uprażonych pestek dyni, ale poprawię się następnym razem. Moja uwaga jest taka, żeby dużo wcześniej ją przygotować, żeby listki polane sosem zdążyły zmięknąć, bo u mnie były dość twardawe. Wg mnie można też poszatkować brukselkę.
Składniki:30-40 dkg brukselek,2 łyżki pestek dyni ( pominęłam ),1 awokado,sos:drobno starta skórka z 1 cytryny(1 łyżeczka)plus 1,5 łyżki soku z cytryny0,5 łyżeczki musztardy Dijon3 łyżki oliwy extra virgin oilgruba sól i świeżo zmielony czarny pieprzPrzygotowanie:W małej misce wymieszać ubijaczką skórkę i sok z cytryny oraz musztardę. Stopniowo dodawać oliwę,ubijać do powstania gęstego sosu. D oprawić solą i pieprzem.Brukselkę umyć i rozdzielić na pojedyncze liście. Uprażyć na suchej patelni pestki dyni . Delikatnie wymieszać listki z awokado pokrojonym w kostkę, polać sosem i posypać pestkami dyni.