ßßß Cookit - przepis na Łosoś w papilotach z porami i ziołami

Łosoś w papilotach z porami i ziołami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 łyżki oliwy extra vergine + do posmarowania folii
2 duże pory (białe i jasnozielone części)
4 plasterki cytryny
2 filety z łososia, po 150 g każdy
4 łyżki drobno posiekanych ziół (do wyboru: natka pietruszki, szczypiorek, mięta, estragon)
4 łyżki stołowe śmietany kremówki, najlepiej gęstej
sól i pieprz
Przygotowanie
Pory przepołowić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni lub w rondlu z grubym dnem z pokrywą i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie zrumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C . Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować oliwą. W posmarowane miejsce położyć plasterki cytryny a na wierzch kawałki łososia. Przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć śmietanę.
Zawinąć folię na rybie pozostawiając wolną przestrzeń wokół niej, szczelnie złączyć brzegi.
Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Paczuszki ułożyć na talerzach, podać zamknięte.
Propozycja podania
np. ziemniaki z wody, ryż, kasza jaglana, kuskus + sałatka
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/losos_w_papilotach/przepis.html