Wykonanie
Składniki2 porcje2 łyżki
oliwy extra vergine + do posmarowania folii2 duże
pory (białe i jasnozielone części)4 plasterki
cytryny2 filety z
łososia, po 150 g każdy4 łyżki drobno posiekanych
ziół (do wyboru:
natka pietruszki,
szczypiorek,
mięta,
estragon)4 łyżki stołowe
śmietany kremówki, najlepiej gęstej
sól i
pieprzPrzygotowanie
Pory przepołowić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać 2 łyżki
oliwy na patelni lub w rondlu z grubym dnem z pokrywą i smażyć
pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie zrumienią się. Doprawić
solą oraz
pieprzem.Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C . Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować
oliwą. W posmarowane miejsce położyć plasterki
cytryny a na wierzch kawałki
łososia. Przykryć
porami, posypać
ziołami i nałożyć
śmietanę.Zawinąć folię na rybie pozostawiając wolną przestrzeń wokół niej, szczelnie złączyć brzegi.Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Paczuszki ułożyć na talerzach, podać zamknięte.Propozycja podanianp.
ziemniaki z
wody,
ryż,
kasza jaglana,
kuskus +
sałatka