ßßß
 
            
         Całkiem dobry pomysł na letni obiad z grilla, a jeśli grilla nie macie, to piekarnik również wystarczy.Kurczak jest soczysty, bardzo ziołowy i cytrynowy. Gorąco polecam!Składniki:1 kurczak1 cytrynaoliwa z oliwekpęczek ziół - tutaj mięta, bazylia, rozmaryn, kocanka włoska, szałwiasól, pieprzWykonanie:Pracę rozpoczynamy od przygotowania kurczaka butterfly czyli w kształcie motyla. Ja korzystałam w czasie przygotowania z tego filmu . Nie mam niestety specjalnych nożyc do kurczaka, więc poradziłam sobie zwykłymi dużymi nożyczkami, dały radę :-).Zioła rozdrabniamy i umieszczamy w blenderze, cytrynę parzymy wrzątkiem, obieramy cienko skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do ziół, podlewamy kilkoma łyżkami oliwy i dokładnie blendujemy na jednolite pesto.
Całkiem dobry pomysł na letni obiad z grilla, a jeśli grilla nie macie, to piekarnik również wystarczy.Kurczak jest soczysty, bardzo ziołowy i cytrynowy. Gorąco polecam!Składniki:1 kurczak1 cytrynaoliwa z oliwekpęczek ziół - tutaj mięta, bazylia, rozmaryn, kocanka włoska, szałwiasól, pieprzWykonanie:Pracę rozpoczynamy od przygotowania kurczaka butterfly czyli w kształcie motyla. Ja korzystałam w czasie przygotowania z tego filmu . Nie mam niestety specjalnych nożyc do kurczaka, więc poradziłam sobie zwykłymi dużymi nożyczkami, dały radę :-).Zioła rozdrabniamy i umieszczamy w blenderze, cytrynę parzymy wrzątkiem, obieramy cienko skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do ziół, podlewamy kilkoma łyżkami oliwy i dokładnie blendujemy na jednolite pesto. Kurczaka dokładnie nacieramy ziołowym pesto, skrapiamy odrobiną oliwy, oprószamy solą i pieprzem i pozostawiamy do zamarynowania w zimnym miejscu na kilka godzin (ja piekłam go już po godzinie).Zamarynowanego kurczaka pieczemy w piekarniku lub na grillu. W piekarniku w 180 st. około 30 minut, do rumianej skórki, na grillu po 20 minut z każdej strony.Podajemy np. z ryżem lub ziemniakami i koniecznie sałatką ze świeżych warzyw.Smacznego!
Kurczaka dokładnie nacieramy ziołowym pesto, skrapiamy odrobiną oliwy, oprószamy solą i pieprzem i pozostawiamy do zamarynowania w zimnym miejscu na kilka godzin (ja piekłam go już po godzinie).Zamarynowanego kurczaka pieczemy w piekarniku lub na grillu. W piekarniku w 180 st. około 30 minut, do rumianej skórki, na grillu po 20 minut z każdej strony.Podajemy np. z ryżem lub ziemniakami i koniecznie sałatką ze świeżych warzyw.Smacznego!