Wykonanie

Szybkie danie, dzięki któremu odkryłam jak fantastyczne w smaku są duszone
pory! Od Asi, a jak (to się chyba zaczyna robić trochę monotonne ;).Składniki:
olej rzepakowy + do posmarowania folii3
pory4 plasterki
cytryny2 filety z
łososiadrobno posiekana
natka pietruszki4 łyżki stołowe
śmietany kremówkisól i
pieprzPory pokroić w cienki półplasterki. Rozgrzać
olej w garnku z grubym dnem z pokrywą i smażyć
pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić
solą oraz
pieprzem.Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować
olejem. W posmarowane miejsce położyć plasterki
cytryny a na wierzch kawałki
łososia. Ja
cytrynę daję tylko do mężowskiego
łososia, bo jestem przedstawicielem nielicznej grupy ludzi, którym
cytryna do
ryby nie pasuje :P Przykryć
porami, posypać
ziołami i nałożyć
śmietanę. Folię szczelnie zawinąć nad
rybą.Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Fajnie smakuje z puree z
ziemniaków.Moja wersja różni się od oryginalnej ilością
pora.
Rybą wręcz ginie pod nim ;) Ale naprawdę jest pyszna!