Wykonanie
Tabbouleh (tabbule, tabule) to rodzaj sałatki warzywnej charakterystyczny dla kuchni arabskiej. Tradycyjnie składa się z
kaszy bulgur lub
kuskus,
pomidorów,
ogórków,
cebuli,
natki pietruszki,
oliwy i
soku z cytryny, ale można spotkać wiele różnych wariacji. Co kucharz, to inne tabbouleh. Moja propozycja to orzeźwiająca
zielona sałatka z
kaszą kuskus,
ogórkiem, świeżymi listkami
mięty i
natką pietruszki, przyprawiona tylko odrobiną
pieprzu i
soli. Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. W sam raz na leniwe popołudnia w czasie letnich upałów!Refreshing tabbouleh with couscous, cucumber, fresh mint leaves and parsley, seasoned with just a touch of pepper and salt.Uwaga! Poniższy przepis powstał, kiedy jeszcze nie stosowałam diety bezglutenowej. Ale pszenny
kuskus można z powodzeniem zastąpić
kaszą jaglaną, gryczaną,
amarantusem, quinoa lub
ryżem i
sałatka będzie równie pyszna, a do tego bez glutenu.Składniki (na 4-6 porcji)D 1 szklanka
kaszy kuskus (w wersji bezglutenowej należy użyć ugotowanej
kaszy jaglanej, gryczanej,
amarantusa, quinoa lub
ryżu)2 pęczki
natki pietruszkisok z limonki lub
cytrynyO wrząca
wodaZ 2 średnie
ogórki2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
oleju lnianegoM mała garstka listków świeżej
miętypieprzW
sólKuskus wsypać do miski i zalać wrzątkiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić, dodać obrane i pokrojone w kostkę
ogórki,
oliwę oraz
olej, wymieszać. Dodać drobno posiekaną
miętę, doprawić
pieprzem i
solą. Dorzucić drobno posiekaną
natkę pietruszki, skropić
sokiem z limonki lub
cytryny do smaku. Można jeść od razu, ale najlepiej odstawić
sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie składniki się przegryzły.

Inspiracją dla tego przepisu było tabbule na trudne czasy . Oryginalną recepturę znajdziecie w książce Diany Abu-Jaber „Język baklawy. Wspomnienia” .