Wykonanie
Kuskus jest w naszym domu szczególnie lubiany. Oboje uwielbiamy go zarówno w sałatkach, jak i samodzielnie, bądź jako dodatek do drugiego dania. Wyjątkowo smakuje także w połączeniu z
sosem grzybowym. Dzisiejsza propozycja jest doskonała na upały. Orzeźwiająca, lekka, pyszna. Sprawdzi się zarówno jako przekąska, kolacja lub jako dodatek do dań z grilla.Składniki:- ok. 200 g
kaszy kuskus,- kilka
pomidorków koktajlowych,- 1 średniej wielkości
ogórek,- 2 łyżeczki
soku z cytryny,- 2-3 listki
mięty,-
sól,
pieprz do smaku,-
oliwa (polecam porcję zdrowia, czyli zastosowanie np. takiego
oleju lnianego).
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki.
Ogórka (obranego) ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Miętę myjemy, drobno siekamy. Warzywa, posiekaną
miętę,
sok z cytryny,
oliwę oraz
przyprawy umieszczamy w misce. Mieszamy, by puściły sok. Po chwili dodajemy suchą (!!!)
kaszkę kuskus (sok z warzyw,
oliwa i
sok z cytryny nadadzą jej aromatu i sprawią, że napęcznieje). Mieszamy, przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Smacznego! :)