ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa na żołądkach

Zupa ogórkowa na żołądkach

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 litry bulionu/rosołu lub wody
200 g kurzych żołądków, oczyszczonych i umytych
1 pietruszka
1 cebula
kilka kiszonych ogórków
4 łyżki masła
2 ziemniaki
1 marchewka
4 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe
opcjonalnie - 3 łyżki oliwy z oliwek
80 ml płynnej śmietanki do zup i sosów 18%
4 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Wlać wodę lub bulion do garnka, dodać pokrojone na kawałki żołądki, obraną pietruszkę i cebulę oraz pół łyżeczki soli w razie potrzeby. Gotować przez około 45 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie.
Ogórki odsączyć, sok zachować. Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło i smażyć ogórki przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Do gotującej się zupy dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, obraną i startą marchewkę, ziele angielskie i listek laurowy. Gotować do miękkości warzyw przez około 15 minut.
Wlać oliwę extra vergine (w przypadku użycia wody zamiast bulionu), dodać ogórki z patelni oraz około 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych. Gotować przez ok. 10 minut.
Zupę spróbować i doprawić solą oraz pieprzem w razie potrzeby. Dodać śmietankę, zdjąć z ognia i wsypać szczypiorek.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_ogorkowa/przepis.html