Wykonanie
Składniki2 porcje150 g
świeżego tuńczyka (lub 4 łyżki odsączonego
tuńczyka z puszki)
sól morska, świeżo zmielony
czarny pieprz90 g zielonej
fasolki Mamut lub zwykłej zielonej
fasolki1 mała
czerwona cebulka, pokrojona na plasterki2
jajka, ugotowane na półtwardo6 liści
sałaty rzymskiej4 fileciki
anchois10 czarnych
oliwek, przekrojonych na połówki10
kaparów, odsączonychSos1 łyżka
octu winnego2 łyżki
soku z cytryny1 mały ząbek
czosnku, drobno posiekany4 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia1/2 łyżeczki
musztardysól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz3 łyżki posiekanego
szczypiorku1 - 2 łyżki listków świeżego
oreganoPrzygotowaniePrzygotować dressing łącząc wszystkie składniki w miseczce.
Świeżego tuńczyka opłukać, dokładnie osuszyć, oprószyć
solą morską i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i grillować po około 1 - 1,5 minuty z każdej strony (trzeba uważać, aby nie grillować zbyt długo, aby
mięso nie wysuszyło się, ma być miękkie jak
masło, w środku jeszcze różowe).
Fasolkę gotować przez około 2 minuty we wrzącej wodzie, ma być jeszcze lekko twarda i chrupiąca. Plasterki
cebuli oprószyć
solą.Na talerzach ułożyć
sałatę rzymską, ułożyć przekrojoną na pół
fasolkę,
czerwoną cebulę. Dodać połówki
jajka, na wierzch położyć fileciki
anchois. Posypać
czarnymi oliwkami i
kaparami. Na wierzch położyć po kawałku grillowanego
tuńczyka (lub
tuńczyka z puszki). Polać sosem i podawać.

