ßßß Cookit - przepis na MASŁO CZOSNKOWO-KOPERKOWE Z ANCHOIS

MASŁO CZOSNKOWO-KOPERKOWE Z ANCHOIS

nazwa

Wykonanie

Idealne do świeżego chlebka,grzanek lub warzyw np.szparagów.
Do tego fileciki anchois i ząbek czosnku.Pycha!
Zapewniam,że zjecie z tym pysznym masełkiem od razu całą bagietkę ;-)
Składniki:
Garść świeżego koperku.
- Można zamiast niego dodać np.świeżą pietruszkę,tymianek lub inne zioła.
2-3 łyżki masła
2-3 fileciki anchois
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
łyżeczka soku z cytryny
świeżo mielony czarny pieprz
sól do smaku (anchois są słone)
Miękkie masło przełożyłam do miseczki.
Dodałam posiekany koperek.
Fileciki anchois drobno pokroiłam i roztarłam nożem.
Przełożyłam je do masła.
Starłam na tarce o drobnych oczkach ząbek czosnku.
Wlałam oliwę z oliwek.
Na koniec wkropiłam sok z cytryny.
Pozostało doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Wymieszałam.
Posmarowałam masłem pieczywo.
Można podawać z dowolnymi i ulubionymi dodatkami
np.posypać kaparami
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/06/maso-czosnkowo-koperkowe-z-anchois.html