ßßß Cookit - przepis na Kanapki z masłem koperkowym i rzodkiewką

Kanapki z masłem koperkowym i rzodkiewką

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
pieczywo np. razowa bagietka lub chleb żytni
rzodkiewki, pokrojone na cienkie plasterki
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
dodatkowy koperek do dekoracji
Masło koperkowe:
50 g miękkiego masła
1-2 fileciki anchois (anchovies)
1/2 ząbka czosnku
2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
1 łyżeczka oliwy extra vergine
1 łyżeczka soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Masło koperkowe: masło wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękło. Fileciki anchois (anchovies) drobniutko posiekać i rozetrzeć końcem noża na desce, to samo zrobić z czosnkiem (można go zetrzeć na tarce o malutkich oczkach). Fileciki i czosnek dodać do miękkiego masła i dokładnie połączyć. Dodać resztę składników: koperek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać.
Pieczywo posmarować masłem koperkowym, przykryć plasterkami rzodkiewki, udekorować koperkiem i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rzodkiewka/kanapki_z_rzodkiewka_maslem_koperkowym/przepis.html