ßßß Cookit - przepis na Pieczona ryba

Pieczona ryba

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was przepis na zapiekaną rybę. Jest to zdecydowanie propozycja dla tych, którzy lubią rybę zrobioną na bardzo prosty sposób i z minimalną liczbą dodatków.
Szkoda, że świeże ryby są nadal dość drogie, nie mniej jednak często warto zrezygnować z tańszych opcji i od czasu do czasu zdecydować się na trochę większy wydatek i kupić "prawdziwą" rybę.
Baked fish
Składniki:(porcja dla 4 osób)
4 świeże pstrągi, oprawione i umyte
3 duże ząbki czosnku
5 łyżek masła
4 łyżki świeżego, drobno pokrojonego koperku
sól morska
pieprz
opcjonalnie sok z cytryny
folia aluminiowa do zapiekania
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszać masło z koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
Każdą z ryb od wewnątrz i na zewnątrz posolić i natrzeć masłem koperkowym.
Dla bardziej wyrazistego smaku ryby można pokropić sokiem wyciśniętym ze świeżej cytryny.
Ryby zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez 40 minut. W 20 minucie pieczenia otworzyć folię i pozwolić rybą na lekkie przypieczenie.
Serwować z selekcją warzyw, sałatką warzywną albo samą. Smacznego!
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/08/pieczona-ryba.html