Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na zapiekaną
rybę. Jest to zdecydowanie propozycja dla tych, którzy lubią
rybę zrobioną na bardzo prosty sposób i z minimalną liczbą dodatków.Szkoda, że świeże
ryby są nadal dość drogie, nie mniej jednak często warto zrezygnować z tańszych opcji i od czasu do czasu zdecydować się na trochę większy wydatek i kupić "prawdziwą"
rybę.Baked fish

Składniki:(porcja dla 4 osób)

4 świeże
pstrągi, oprawione i umyte3 duże ząbki
czosnku5 łyżek
masła4 łyżki świeżego, drobno pokrojonego
koperkusól morskapieprzopcjonalnie
sok z cytrynyfolia aluminiowa do zapiekaniaPrzygotowanie:

W małej miseczce wymieszać
masło z
koperkiem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem oraz 1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu.Każdą z ryb od wewnątrz i na zewnątrz posolić i natrzeć
masłem koperkowym.Dla bardziej wyrazistego smaku
ryby można pokropić
sokiem wyciśniętym ze świeżej
cytryny.
Ryby zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez 40 minut. W 20 minucie pieczenia otworzyć folię i pozwolić
rybą na lekkie przypieczenie.Serwować z selekcją warzyw,
sałatką warzywną albo samą. Smacznego!