ßßß Cookit - przepis na Sałatka z bobem, cukinią i mozzarellą

Sałatka z bobem, cukinią i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
kremowa mozzarella: 10 małych kuleczek mozzarelli lub 1/2 dużej mozzarelli w kulce + 3 łyżki śmietanki kremowej UHT 30% + sól i pieprz
6 liści sałaty rzymskiej lub lodowej + ewentualnie garść rukoli
8 cienkich plasterków cukinii, zrobionych za pomocą obieraczki do warzyw
1 filiżanka ugotowanego i obranego bobu
2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Grzanki czosnkowe:
4 kromki ukośnie pokrojonej bagietki
1 drobno posiekany ząbek czosnku
sól
1 łyżka miękkiego masła (można zastąpić oliwą z oliwek)
Winegret:
1 łyżka soku z cytryny
4 - 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
szczypta soli morskiej gruboziarnistej
Przygotowanie
Kuleczki mozzarelli poszarpać lub przekroić na połówki, wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
Sałatę i ewentualnie rukolę rozłożyć do dwóch talerzy, przekładając je plastrami cukinii i bobem. Dodać kremową mozzarellę, posypać szczypiorkiem i natką pietruszki.
Polać winegretem i ewentualnie dodatkową oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia do smaku. Podawać z grzankami (przepis poniżej).
Grzanki czosnkowe:
Posiekany czosnek posypać solą i rozetrzeć na desce końcem noża, wymieszać z miękkim masłem, posmarować bagietkę i opiec pod grillem w piekarniku lub w tosterze.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/salatka_z_bobem_mozzarella/przepis.html