Wykonanie
Chociaż nie wszyscy przepadają za
czosnkiem, to
pieczywo czosnkowe ma już trochę więcej fanów.
Pieczywo czosnkowe podajemy zazwyczaj do sałatek, na imprezkach przy grillu itp.Choć niewiele przy nim pracy, efekt jest zachwycający :)
Składniki:1
bagietka,2 ząbki
czosnku,3 łyżki miękkiego
masła,szczypta
soli,2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,
W miseczce połącz
masło, przeciśnięty przez praskę
czosnek, szczyptę
soli oraz
natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę.
Bagietkę nacinaj ukośnie i dość głęboko, tworząc kromki.
Każda taką kromkę smaruj
masełkiem z każdej strony, jeżeli trochę
masła będzie na górze
bagietki- to nie przejmuj się i tak podczas pieczenia wniknie w głąb
bagietki.
Bagietkę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190C i zapiekaj od 5-10 minut, pilnując aby się nie przypaliła, a masełko się roztopiło.Przed podaniem, pokrój
bagietkę na kromeczki i podaj jeszcze ciepłe.Smacznego :)