Wykonanie
Króluje w kuchni mojej mamy, następnie u mnie od lat 90. Zawsze znika w błyskawicznym tempie. Jest pyszna, u mnie bardzo czosnkowa. Świetna do
mięs z grilla i na imprezy, zwłaszcza studenckie :)
Masła czosnkowego wg tego przepisu używam też do przygotowania
łososia w piekarniku lub
pstrąga z grilla - wtedy jednak dodaję do
masła dodatkowo
sól.Składniki:kostka miękkiego*
masła (200g)główka małego
czosnku albo 5 dużych ząbkówduży pęczek
natki pietruszkiopcjonalnie
sólbułka wrocławska (zwana też angielką - w zależności od regionu Polski), można też użyć
bagietkidodatkowo: folia aluminiowaWykonanie:Rozgrzewamy piekarnik. Musi być gorący. 200-220 stopni C.
Masło wkładamy do miseczki, rozdrabniamy widelcem, dodajemy wyciśnięty
czosnek i drobno pokrojoną
natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy.
Pieczywo kroimy (ja chętnie kupuję wersję
bułki już pokrojoną). Każdą kromkę smarujemy z jednej strony
masłem czosnkowym, układając kolejno kromki na folii aluminiowej - po złożeniu całości uzyskujemy kształt pierwotnego
pieczywa, więc kromki układamy pionowo (jak na zdjęciu). Całość dokładnie zawijamy folią aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 15 minut (sprawdzając czy
masło się stopiło a
pieczywo jest już chrupiące). Podajemy gorące.*
Masło będzie miękkie jeśli wyjmiemy je zawczasu z lodówki, jeśli o tym zapomnimy można zastosować "awaryjny" sposób - wkładam
masło na 10-15 sekund do mikrofalówki na standardowe podgrzewanie -
masło zmięknie nieco, nie zdążywszy się jeszcze roztopić.