Wykonanie
Składniki2 litry zimnej
wody300 g
piersi kurczakawłoszczyzna: gruby plaster
cebuli, mały kawałek
selera, 1
pietruszka, 2
marchewki, kawałek liścia
kapusty2
ziemniaki3 łyżki
masła1
listek laurowy, 3
ziela angielskie100 g
kaszy jęczmiennej (1 woreczek)Opcjonalnie: 1 łyżka posiekanej
natki pietruszki lub
koperkuPrzygotowanieDo dużego garnka wlać zimną
wodę, dodać
piersi kurczaka pokrojone na około 2 - 3 cm kawałki. Zagotować, zszumować i zmniejszyć ogień, gotować 10 minut. Dodać plaster
cebuli, obrany i pokrojony w kosteczkę
seler oraz pokrojoną na plasterki
pietruszkę. Gotować przez 20 minut.Włożyć obrane i pokrojone na plasterki
marchewki, pokrojony liść
kapusty oraz obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki. Doprawić
solą (około 1/2 - 2/3 łyżeczki) i zagotować. Gotować przez 5 minut.Dodać
masło,
listek laurowy,
ziele angielskie oraz
kaszę jęczmienną. Do czasu aż
kasza nie napęcznieje (około 4 - 5 minuty), gotować zupę co chwilę mieszając, aby
kasza nie przywarła do dna garnka. Gotować do miękkości warzyw i
kaszy przez około 20 - 25 minut. Odstawić z ognia. Zupę można posypać posiekaną
natkę pietruszki lub
koperkiem, ale ostrożnie, bo bardzo zmieniają jej smak.