ßßß
Mój krupnik zazwyczaj jest z pokrojonym w kosteczkę kurczakiem, ale M zamiast piersi kupił udka, więc wyjątkowo zupa z mięsem do wydłubania z udek;)Ale smak taki sam. Polecam, musicie spróbować!Inspiracja .Ach i jeszcze jedno. Postawiłam na wiedzę książkową, zamówiłam kilka książek kulinarnych, więc spodziewajcie się nowości;)Krupnik. Potrzebujemy:2 udka kurze (lub 300 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę)2 litry wody (zimnej)1 plasterek cebuli, 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszkę, 1 mały kawałek selera i natkę pietruszki2 średnie ziemniaki (lub jeden duży)2 łyżki masła1 listek laurowysól i pieprz do smaku1 woreczek kaszy jęczmiennej (100 g)Mięso zalewamy wodą i gotujemy do wrzenia. Następnie należy je zszumować i gotować przez kolejne 10 minut.Po tym czasie dodajemy plasterek cebuli, pokrojony w kostkę seler, pokrojoną w plasterki pietruszkę i solimy do smaku.Gotujemy przez kolejne 20 minut.Wkładamy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, listek laurowy, pokrojone w kostkę ziemniaki i doprawiamy solą. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 5 minut.Po tym czasie dodajemy kaszę jęczmienną i masło i gotujemy do miękkości warzyw (pierwsze 5 minut od wsypania kaszy cały czas mieszamy, żeby kasza nie przywarła do garnka).Na koniec dodajemy natkę pietruszki.Smacznego!Ach i muszę się pochwalić moim przesłodkim kwiatuszkiem:)