Wykonanie
Dzisiaj na obiad mamy krupnik. Bardzo lubimy zupy i często je jemy. Przygotowuje je w lekkiej wersji, bez
mięsa bo nie lubimy zup gotowanych na
mięsie.Za to z dużą ilością warzyw. Zupa jest smaczna i pożywna, i zdrowa. Nie zabielam zup
mąką czy
śmietaną tylko dodaje trochę
mleka.Zachęcam do wypróbowania.Składniki:- 4
marchewki- 2
pietruszki- 1
por- 1
seler-
natka pietruszki- 1
cebula- 5
ziemniaków-
kasza jęczmienna średnio-drobna - 6 łyżek-
sól-
pieprz- 1 łyżka
ketchupu pikantnego- 2,5 l
wody- 80 ml
mlekaWykonanie:Do garnka wlewamy
wodę i wstawiamy na gaz. W tym czasie obieramy
marchewkę i kroimy w plasterki, pozostałe warzywa wkładamy obrane i nie kroimy, wkładamy w całości (oprócz
ziemniaków) i całą
natkę pietruszki.Gotujemy pod przykryciem pół godziny na małym ogniu.Z garnka wyciągamy warzywa - oprócz
marchewki,
seler i
pietruszkę razem z
natką oraz
cebulę miksujemy ( ja tak robię, aby przemycić jak najwięcej warzyw, mój syn nie lubi jak mu pływają warzywa),
por wyrzucam.Następnie wrzucamy
kaszę i gotujemy ją chwilkę i dodajemy
ziemniaki. Musimy uważać aby
kaszy nie rozgotować, musi być pół twarda i dojdzie razem z
ziemniakami.Dodajemy zmiksowane warzywa i doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy 100 ml
mleka,
ketchup i mieszamy.Możemy posypać świeżą
natką pietruszki jak lubicie :-)Smacznego :-)