Wykonanie
Składniki10 - 12 porcji:Ciasto kruche:225 g niesolonego
masła, miękkiego175 g
cukru4
żółtka450 g
mąki pszennej (uniwersalnej lub typ 00)Nadzienie:450 g
sera ricotta120 g
cukru1 łyżeczka
cynamonu w proszku
tarta skórka i wyciśnięty sok z 1
cytryny4 łyżki
wody z kwiatu
pomarańczy (
wody pomarańczowej)100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej lub mieszanki różnych smaków1
jajko, oddzielnie
żółtko od
białka550 ml
mleka170 g
makaronu vermicelli (cieniutkiego
makaronu pszennego, np. Somen)szczypta
solicukier puder do posypaniaPotrzebna będzie: forma na tartę o średnicy 28 cm (potrawa będzie niższa) lub wyższa forma na tartę o średnicy 25 cm (zostanie trochę wolnego ciasta, ale
tarta będzie wyższa).PrzygotowanieCiasto kruche : Do miski włożyć pokrojone na kawałki
masło oraz
cukier, ucierać mikserem przez około 5 - 7 minut, aż masa będzie puszysta. Stopniowo dodawać
żółtka, wciąż miksując, następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać
mąkę, również partiami po 3 - 4 łyżki. Zagnieść miękkie ciasto i uformować z niego kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Nadzienie: Do miski włożyć
ser ricotta,
cukier (zachowując 2 łyżki na później),
cynamon, skórkę z połowy
cytryny, sok z całej
cytryny,
wodę pomarańczową, kandyzowane skórki i
żółtko. Dokładnie wymieszać łyżką.Zagotować
mleko, dodać
makaron, pozostałe 2 łyżki
cukru, skórkę z drugiej połowy
cytryny i
sól. Przykryć i gotować aż
makaron wchłonie prawie całe
mleko (około 8 - 10 minut).
Makaron trochę ostudzić i gdy jest jeszcze ciepły wymieszać z masą z
sera ricotta (
makaron będzie miękki i porwie się), następnie ubić
białko na sztywną pianę i dodać do masy.Piekarnik nagrzać do 185 stopni. Na blacie lekko podsypanym
mąką rozwałkować ciasto na placek o grubości około 5 mm. Wykorzystując 2/3 ilości ciasta wyłożyć dno i boki formy (ciasto może się rwać, ale łatwo się też skleja).Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 - 15 minut, aż nabierze jasno złotego koloru. Wyłożyć masę
serową na podpieczony spód, następnie z pozostałego ciasta wyciąć 1 cm paski i ułożyć je w kratkę na
masie.Piec jeszcze przez około 30 minut w środkowej części piekarnika, aż wierzch będzie złoty. Lekko ostudzić i posypać
cukrem pudrem. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.