Wykonanie

Chciałam umieścić jakiś mądry cytat na temat miłości, ale wszystko co przeczytałam wydaje mi się płytkie, infantylne lub po prostu głupie. Pomijając zatem ten zamiar, podaję przepis na walentynkowe bułeczki i celebruję miłość do... jedzenia.Składniki na ok. 16 bułeczek:Ciasto:400 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru1 opakowanie (7 g)
drożdży instant1
jajko2/3 szklanki ciepłego
mleka50 g rozpuszczonego
masła1/3 łyżeczki czerwonego barwnika (użyłam firmy Wilton)
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
cukier i
drożdże. Wbić
jajko. Barwnik rozpuścić w
mleku i razem z
masłem wlać do pozostałych składników. Wyrobić ciasto dłonią, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeżeli będzie zbyt zwarte, dodać więcej ciepłego
mleka.Uformować w kulę, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Aby to przyspieszyć, można włożyć miskę z
ciastem do piekarnika nagrzanego do 50°C.W tym czasie przygotować nadzienie.Nadzienie:50 g miękkiego
masła2 łyżki ciemnego
cukru Muscovado2 łyżki jasnego
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
cynamonu (opcjonalnie)Oba rodzaje
cukru wymieszać z
cynamonem. Odstawić na bok.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną
mąką. Zagnieść i rozwałkować na cienki placek o wymiarach ok. 34 x 40 cm. Wierzch wysmarować miękkim
masłem za pomocą pędzelka i posypać mieszanką
cukru i
cynamonu. Ciasto zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego z
boków do połowy i to samo zrobić z drugiej strony. Powstanie coś na kształt lornetki. Następnie kroić
ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm i formować
serca. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Wyrośnięte bułeczki piec przez 10-12 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Lukier królewski:1
białko1 szklanka
cukru pudru1/4 łyżeczki kwasku
cytrynowego1 łyżka zimnej
wodyBiałko zmiksować z
cukrem pudrem na białą, gęstą masę. Dodać kwasek
cytrynowy i łyżkę
wody, by rozrzedzić odrobinę konsystencję lukru. Ponownie zmiksować.Polukrować bułeczki.Resztę lukru można zużyć do zrobienia ozdób (z pomocą
torebki foliowej z cienką końcówką wyciskamy dowolne kształty na arkusz papieru do pieczenia i pozostawiamy na całą noc do zastygnięcia).Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: