Wykonanie

Lubię grillowaną
paprykę, a także taką upieczoną i pozbawioną skóry. Świetnie się sprawdza jako składnik past do
chleba czy
makaronu. Tym razem szukałam pomysłu na zupę. Znalazłam u Thiessy, która z kolei inspirowała się przepisem z książki
Janka Paszkowskiego, jednego z uczestników pierwszej edycji Master Chefa. W tej zupie chodzi głównie o dodatki, czyli o połączenie słodkawej zupy ze słoną
fetą, aromatyczną
kolendrą i chrupiącymi
chipsami tortilla. Zupa jest bardzo fajna.
Natka kolendry jest w tym połączeniu ważna, ale ja po wizytach w dwóch sklepach i jej braku, odpuściłam i dałam
natkę pietruszki.Składniki:4
czerwone papryki4 spore
pomidory lima2
łodygi selera naciowego, drobno posiekanego1
cebula, drobno posiekana2 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju1 l
wywaru warzywnego*szczypta
chilisól i
pieprz do smaku
natka kolendry do posypania (zastąpiłam
natką pietruszki)
ser feta do posypania
chipsy tortilla do posypania*przygotowałam z 3
marchewek, 2 małych
pietruszek, małej nieobranej
cebuli, kawałka
selera, kilku gałązek
natki pietruszki i dwóch
suszonych grzybów, z dodatkiem
liścia laurowego i kilku ziarenek
ziela angielskiego, zalanych
wodą na kilka cm ponad warzywa, ugotowanych na wolnym ogniu przez godzinęWykonanie:Na blaszce lub w naczyniu do pieczenia ułożyć umyte
papryki i
pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C do momentu, kiedy skórka z
papryki lekko ściemnieje i zacznie odchodzić od
papryki (40-60 minut). Przełożyć do miski, przykryć talerzem i odstawić na chwilę, żeby lepiej się obierała. Z obraniem
pomidorów nie powinno być problemu. Płynu, który wyciekł z
papryki nie wylewać, tylko dodać do zupy wraz z
papryką.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
cebulę i
seler naciowy, smażyć, aż
cebula lekko się zrumieni a
seler zmięknie. Pod koniec smażenia dodać
czosnek. Smażyć jeszcze przez minutę.Zawartość patelni przełożyć do garnka z
wywarem, dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki
paprykę, oraz
pomidory. Gotować 15 minut, po czym doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
chili i całość zmiksować.Zupę podawać posypaną pokruszonym
serem feta, posiekaną
natką kolendry oraz
chipsami tortilla.