Wykonanie


Bardzo smaczna wiosenna
tarta. Sezonowe nadzienie pod kołderką z pysznego
parmezanu. Starczy dla czterech osób i to na dwa
razy - zwłaszcza jeśli tartę podamy z
sałatką. Przepis z bloga Małgosi .okrągła forma wielkości ok. 25-26cmPrzepis na kruche ciasto:150g
mąki pszennej½ łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru75g zimnego
masła – pokrojonego w małą kostkę2 łyżki bardzo zimnej
wodyPrzepis na nadzienie do tarty:1 pęczek
botwinki wraz z
buraczkami (wczesną wiosną, gdy
botwinka ma
buraki mniejsze od
rzodkiewek, to nawet dwa pęczki)1 duży pęczek
szpinaku (ok. 25 dg)3 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju rzepakowego (do smażenia)1 gałązka świeżego
rozmarynusól,
pieprz do smaku100ml
śmietanki 30%2 duże
jaja (lub 3 średnie)ok. ½ łyżeczki
solipieprzduża garść
parmezanu w cienkich płatkach np. litewskiego Dziugasa (który jest o połowę tańszy od włoskiego) albo polskiego
sera długo dojrzewającego np.
BursztynaWykonanie:Ciasto:
mąkę przesiać na stolnicę lub do misy robota, dodać
sól,
cukier i zimne
masło pokrojone na małe kawałki. Rozcierać, aż utworzą się małe grudki. Dodać 1 łyżkę zimnej
wody i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Gdyby wciąż było zbyt suche – dodać drugą łyżkę
wody.Uformować kulę, spłaszczyć ją dość mocno, zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na min. ½ godziny.Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.Przygotować formę żaroodporną do tarty o średnicy 25 -26cm. Wysmarować
masłem, lub spryskać
oliwą i oprószyć
mąką. Nadmiar
mąki strząsnąć.Kruche ciasto rozwałkować dość cienko, tak by uzyskać średnicę o ok. 3-4 cm większą niż foremka - albo pokroić je na plastry i rozłożyć w foremce. Wykleić dno formy i ścianki (jeśli starczy ciasta). Widelcem zrobić kilkanaście nakłuć. Włożyć do piekarnika i podpiekać ok. 10-12 min. Spód ma się ściąć i bardzo delikatnie zezłocić. (Można zastosować metodę podpiekania „na biało” czyli pod ciężarem np. z ziaren
fasoli czy
grochu).Wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostudzenia.W tym czasie przygotować nadzienie.
Szpinak i
botwinkę dokładnie umyć, osuszyć (np. papierowymi ręcznikami). Liście i łodygi
botwinki pokroić dość drobno, a
buraczki – w słupki.
Szpinak w zależności od wielkości listków pokroić lub pozostawić w całości (użyć tylko samych listków chyba, że używamy młodego
szpinaku tzw. "baby") .
Czosnek i igiełki (bez łodygi oczywiście)
rozmarynu drobniutko posiekać.Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy. Wrzucić
botwinkę i mieszając od czasu do czasu dusić kilka minut, aż
buraczki i liście zmiękną. Dorzucić
szpinak, posiekany
czosnek i
rozmaryn. Smażyć kolejne ok. 3 min. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Jajka rozkłócić w misce wraz ze
śmietanką. Doprawić
solą i
pieprzem. Wlać ją do masy warzywnej.Na przestudzony spód tarty wyłożyć masę warzywo-jajeczną. Na wierzchu ułożyć
płatki parmezanu.
Twarde sery świetnie ścierają się przy użyciu obieraczki do
ziemniaków.Piec ok. 30 min. Do momentu aż masa jajeczna się zetnie, a góra tarty ładnie się zezłoci.Podawać na ciepło. Odgrzewać w piekarniku.Podawać np. w towarzystwie
rukoli albo innej sałatki.

