ßßß Cookit - przepis na CIASTO WUZETKA (W-Z)

CIASTO WUZETKA (W-Z)

nazwa

Wykonanie

Wuzetka to jedno z bardziej znanych ciast, które sprzedaje się w większości polskich cukierni. Wypiek ten stał się popularny w latach 70', a wymyślono go w połowie XXw. Są dwie teorie skąd pochodzi nazwa "wuzetka": pierwsza sugeruje, że od skrótowca "WZC" (wypiek z czekoladą), a druga mówi o warszawskiej strasie W-Z.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na biszkopt (blacha 25x25 cm):
6 dużych jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek kakao
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Składniki na syrop:
400 ml wrzątku
0,5 szklanki cukru
5 łyżek spirytusu (można też użyć wódki, rumu lub koniaku)
2 łyżki soku z cytryny
Składniki na krem:
1 litr śmietany 36%, zimnej
4 śmietan-fixy (można zamienić na 3 łyżeczki żelatyny)
3/4 szklanki cukru pudru
kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Składniki na polewę:
6 łyżek masła
6 łyżek mleka
6 łyżek kakao
6 łyżek cukru
Wykonanie ciasta:
1. Białka ubijaj na najwyższych obrotach.
2. Kiedy będą dość dobrze ubite, ale jeszcze nie na sztywno, dodawaj do nich stopniowo cukier.
3. Do ubitej na sztywno piany dodawaj po jednym żółtku. Miksuj około 6-7 minut.
4. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiewaj suche składniki do masy, mieszaj całość delikatnie łyżką (najlepiej drewnianą).
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Ja nie smaruję blachy tłuszczem ani nie posypuję mąką.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
7. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie syropu:
1. Zalej wrzątkiem cukier. Zamieszaj, aby cukier szybciej się rozpuścił.
2. Odstaw do ostudzenia.
3. Dodaj do syropu alkohol i sok z cytryny.
Wykonanie bitej śmietany:
1. Ubijaj zimną śmietanę na wysokich obrotach.
2. Kiedy będzie dość gęsta (ale jeszcze nie sztywna) stopniowo dodawaj do niej cukier puder.
3. Następnie dodaj do śmietany śmietan-fix i ubijaj, aż masa będzie gęsta.
Wykonanie polewy:
1. Wszystkie składniki polewy przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru.
Wykończenie ciasta:
1. Przetnij ciasto na pół.
2. Spód ciasta włóż do formy i namocz syropem.
3. Rozsmaruj cienką warstwę dżemu na biszkopcie.
4. Wyłóż bitą śmietanę i wyrównaj wierzch. Zachowaj część masy do dekoracji ciasta.
5. Na masie połóż drugi blat ciasta i nasącz go resztą syropu.
6. Wylej na wierzch ciepłą polewę, a następnie wstaw blachę do lodówki.
7. Kiedy polewa zastygnie, natnij ją tak, aby utworzyła kwadraty. Na środku każdego zrób różyczkę z bitej śmietany. Ciasto można udekorować wisienką.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/01/ciasto-wuzetka-w-z.html