Wykonanie

Wuzetka to jedno z bardziej znanych ciast, które sprzedaje się w większości
polskich cukierni. Wypiek ten stał się popularny w latach 70', a wymyślono go w połowie XXw. Są dwie teorie skąd pochodzi nazwa "wuzetka": pierwsza sugeruje, że od skrótowca "WZC" (wypiek z
czekoladą), a druga
mówi o warszawskiej strasie W-Z.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na
biszkopt (blacha 25x25 cm):6 dużych
jajek1,5 szklanki
mąki pszennej5 łyżek
kakao1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia (opcjonalnie)Składniki na
syrop:400 ml wrzątku0,5 szklanki
cukru5 łyżek
spirytusu (można też użyć
wódki,
rumu lub
koniaku)2 łyżki
soku z cytrynySkładniki na krem:1 litr
śmietany 36%, zimnej4
śmietan-fixy (można zamienić na 3 łyżeczki
żelatyny)3/4 szklanki
cukru pudrukilka łyżek
dżemu z czarnej porzeczkiSkładniki na polewę:6 łyżek
masła6 łyżek
mleka6 łyżek
kakao6 łyżek
cukru
Wykonanie ciasta:1.
Białka ubijaj na najwyższych obrotach.2. Kiedy będą dość dobrze ubite, ale jeszcze nie na sztywno, dodawaj do nich stopniowo
cukier.3. Do ubitej na sztywno piany dodawaj po jednym
żółtku. Miksuj około 6-7 minut.4.
Mąkę wymieszaj z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiewaj suche składniki do masy, mieszaj całość delikatnie łyżką (najlepiej drewnianą).5. Przelej ciasto do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Ja nie smaruję blachy tłuszczem ani nie posypuję
mąką.6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.7. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego ostudzenia.Wykonanie
syropu:1. Zalej wrzątkiem
cukier. Zamieszaj, aby
cukier szybciej się rozpuścił.2. Odstaw do ostudzenia.3. Dodaj do
syropu alkohol i
sok z cytryny.Wykonanie
bitej śmietany:1. Ubijaj zimną
śmietanę na wysokich obrotach.2. Kiedy będzie dość gęsta (ale jeszcze nie sztywna) stopniowo dodawaj do niej
cukier puder.3. Następnie dodaj do
śmietany śmietan-fix i ubijaj, aż masa będzie gęsta.Wykonanie polewy:1. Wszystkie składniki polewy przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia się
masła i
cukru.Wykończenie ciasta:1. Przetnij ciasto na pół.2. Spód ciasta włóż do formy i namocz
syropem.3. Rozsmaruj cienką warstwę
dżemu na
biszkopcie.4. Wyłóż
bitą śmietanę i wyrównaj wierzch. Zachowaj część masy do dekoracji ciasta.5. Na
masie połóż drugi blat ciasta i nasącz go resztą
syropu.6. Wylej na wierzch ciepłą polewę, a następnie wstaw blachę do lodówki.7. Kiedy polewa zastygnie, natnij ją tak, aby utworzyła kwadraty. Na środku każdego zrób różyczkę z
bitej śmietany. Ciasto można udekorować wisienką.

Smacznego :)