Wykonanie
Pamiętam jak pierwszy raz robiłam to ciasto. Było to wiele lat temu, z koleżankami. Wtedy potrafiłyśmy zrobić tylko ciasto z paczki. Teraz potrafię zrobić w kuchni nieco więcej i już nie kupuję półproduktów.To ciasto jest tak proste, że nawet szkoda wydawać ok 7 zł na kartonik z mieszaninami.Robiłam go sama pierwszy raz i wyszedł pyszny :) Nie kupujcie, przygotujcie sami - to naprawdę proste :)Masę możemy zrobić nawet ze
śmietany, ja zrobiłam
jogurtową i była bardzo pyszna.

Co potrzebujemy:(tortownica ok 26 cm średnicy)Ciasto125 g
cukru100 g
masła125 g
mąki pszennej3
jajka2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaoMasa250 ml
śmietany min 30%350 g
jogurtu greckiego4 łyżeczki
cukru pudru1
śmietan-fixok 5 g
żelatyny+ 3
banany
1. Przygotowujemy ciasto. Ubić
białka z
cukrem i dodać
żółtka. Wkładać stopniowo
masło,
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao, miksujemy do osiagnięcia gładkiej masy. Możemy dodać 1-2 łyżki
mleka, jeśli masa będzie bardzo gęsta. Wykładamy ją na przesmarowaną tłuszczem tortownicę.Masa jest gęsta, więc trzeba ją starannie rozsmarować, aby ciasto nie miało "dołków".Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 25 minut.2. Przestygnięte ciasto wycinamy w środku, tak jak na zdjeciu obok, pozostawiajac spód i boki. Wydrążone ciasto zostawiamy na posypanie. Ubijamy
śmietanę na sztywno, dodajemy
cukier puder i
śmietan-fix, a do ubitej na sztywno
śmietany dodajemy rozpuszczoną w wodzie
żelatynę. Do gotowej masy dodajemy
jogurt grecki i mieszamy łyżką.3.
Banany kroimy wzdłuż i układamy w wyciętym "kole". Uzupełniamy luki kawałkami. Następnie wylewamy masę i formujemy kopiec. Wierzch posypujemy wydrążonym
ciastem.SMACZNEGO