Wykonanie

Pierniki wszędzie pierniki, ciasta z dodatkiem
przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie
biszkopt z
przyprawą korzenną, przełożony
bitą śmietaną i
suszonymi śliwkami.

Składniki (blacha 20x20 cm)
Biszkopt3
jajka3 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
przyprawy korzennej1 łyżeczka
kakaoPonadto500 ml
śmietany 36%2 łyżki
cukru pudrufix do
śmietany30 dag
śliwek suszonych2 kieliszki
alkoholu.Sposób przygotowania:Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce
mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia,
przyprawą korzenną oraz
kakao i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z
białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 175-180C
Śliwki umyci pokroić na mniejsze części i zalać
alkoholem, odstawić na 15 minut, po tym czasie
śliwki odsączyć.
Alkohol, który został po odsączeniu
śliwek możemy użyci do ponczowania
biszkoptu, do
alkoholu należy dodać około pół szklanki ciepłej przegotowanej
wody.
Śmietanę przed ubiciem schłodzić. Dla utrwalenia
śmietany można dodać
fix do śmietany bitej, lub
żelatynę, oraz
cukier według własnego uznania.Upieczony
biszkopt delikatnie polać ponczem posmarować połową
bitej śmietany, na niej ułożyć
śliwki, posmarować pozostałą
śmietaną. Dowolnie udekorować.Ja torcik przed porcjowaniem posypałam
kakao, uważam jednak że ciasto lepiej wyglądało by gdybym
kakao użyła dopiero, po porcjowaniu, wtedy krojąc tort
kakao nie "brudziłoby" ciasta .