Wykonanie
W sezonie
śliwkowym to ciasto piekę często. Jest to ciasto na
oleju, ucierane, z
owocami na wierzchu, posypane
cukrem pudrem.Ten przepis na placek ze
śliwkami jest bardzo prosty i szybki do wykonania.Ciasto jest lekkie, puszyste, nie za słodkie i szybko się zjada. Polecam ♥
Składniki (na formę o wymiarach 28x40 cm):4
jajka1 szklanka
cukru¾ szklanki kwaśnej
śmietany¾ szklanki
oleju3 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo :ok. 700 g
śliwekcukier puder do posypaniaWykonanie :
Śliwki myjemy, osuszamy, przepoławiamy i usuwamy pestki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając porcjami
cukier. Dodajemy po jednym
żółtku, miksujemy. Stale mieszając ręcznie łyżką lub robotem na małych obrotach, dodajemy kolejno porcjami
śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy
olej, wsypujemy porcjami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Nie mieszamy długo, tylko do połączenia się składników.Ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy szpatułką powierzchnię, układamy połówki
śliwek, jedna przy drugiej, skórkami do dołu.Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC. Spawdzamy metodą suchego patyczka, czy jest już upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i przy otwartym piekarniku trzymamy jeszcze przez ok. 5 minut.Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Posypujemy
cukrem pudrem.
Polecam również :