ßßß Cookit - przepis na Ciasto waniliowo - truskawkowe

Ciasto waniliowo - truskawkowe

nazwa

Wykonanie

To już chyba ostatni worek truskawek jaki znalazłam w zamrażalniku. Po nich zabiorę się za jagody, potem za śliwki i wiśnie. A potem będzie nowy sezon:) Tymczasem zrobiłam pyszną masę do ciasta, z dodatkiem białej czekolady a masę waniliową na bazie mleka w proszku. Jak dla mnie jest to genialne połączenie i niestety jest to kolejna rzecz, od której nie można się odczepić.
Składniki na biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka, wymieszać. Przesiać obie mąki i proszek o pieczenia, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy o rozm. 32/34 cm. Wyrównac i wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 25-30 min.
Składniki na masę truskawkową:
250 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru
100 g białej czekolady
szklanka zmiksowanych truskawek
2 łyżeczki żelatyny
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić na chwilę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Truskawki powinny być w temperaturze pokojowej bo inaczej zmrożą nam czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać, można to zrobić mikserem. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki.
Składniki na masę waniliową:
300 ml jogurtu greckiego
100 g miękkiego masła
6 łyżek cukru
3 łyżki ekstraktu waniliowego
ok. 2 szklanek mleka w proszku
okrągłe biszkopty
Masło zmiksować z cukrem i ekstraktem, dodawać na przemian jogurt z mlekiem w proszku. Jeśli masa jest zbyt rzadka warto mieć pod ręką dodatkową ilość mleka w proszku. Jeśli ktoś się obawia o konsystnecję można również dodac 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wodzie (ja nie dodałam).
Składniki na nasącz:
3 łyżki ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru
ok. szklanka wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Na masie truskawkowej ułożyć nasączone biszkopty. Na nie wyłożyć masę z mleka w proszku, wyrównać. Wierzch można posypać startą czekoladą.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2015/01/Ciasto-waniliowo-truskawkowe.html