Wykonanie
To już chyba ostatni worek
truskawek jaki znalazłam w zamrażalniku. Po nich zabiorę się za
jagody,
potem za
śliwki i
wiśnie. A
potem będzie nowy sezon:) Tymczasem zrobiłam pyszną masę do ciasta, z dodatkiem
białej czekolady a masę
waniliową na bazie
mleka w proszku. Jak dla mnie jest to genialne połączenie i niestety jest to kolejna rzecz, od której nie można się odczepić.

Składniki na
biszkopt:5
jajek5 łyżek
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier. Dodać rozmieszane
żółtka, wymieszać. Przesiać obie
mąki i proszek o pieczenia, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy o rozm. 32/34 cm. Wyrównac i wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 25-30 min.Składniki na masę
truskawkową:250 ml
śmietanki kremówki3 łyżki
cukru100 g
białej czekoladyszklanka zmiksowanych
truskawek2 łyżeczki
żelatynyCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Żelatynę zalać gorącą
wodą, wymieszać i odstawić na chwilę.
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem, dodać zmiksowane
truskawki, wymieszać. Dodać rozpuszczoną
czekoladę i
żelatynę.
Truskawki powinny być w temperaturze pokojowej bo inaczej zmrożą nam
czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać, można to zrobić mikserem. Masę wyłożyć na wystudzony
biszkopt i wstawić do lodówki.Składniki na masę
waniliową:300 ml
jogurtu greckiego100 g miękkiego
masła6 łyżek
cukru3 łyżki ekstraktu
waniliowegook. 2 szklanek
mleka w proszkuokrągłe
biszkoptyMasło zmiksować z
cukrem i ekstraktem, dodawać na przemian
jogurt z
mlekiem w proszku. Jeśli masa jest zbyt rzadka warto
mieć pod ręką dodatkową ilość
mleka w proszku. Jeśli ktoś się obawia o konsystnecję można również dodac 2 łyżki
żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wodzie (ja nie dodałam).Składniki na nasącz:3 łyżki ekstraktu
waniliowego2 łyżki
cukruok. szklanka
wodyWszystkie składniki dokładnie wymieszać.Na
masie truskawkowej ułożyć nasączone
biszkopty. Na nie wyłożyć masę z
mleka w proszku, wyrównać. Wierzch można posypać startą
czekoladą.Smacznego:)