Wykonanie
Odwrócone ciasto z
truskawkami to tak naprawdę klasyczne ciasto
jogurtowe, które pieczemy w odwrotny sposób niż tradycyjne ciasta - z
owocami na spodzie formy, a
ciastem na wierzchu. Zapobiega to powstawaniu zakalca, który może tworzyć się, gdy zbyt wiele soczystych
owoców ułożymy na wierzchu wypieku. Dodatkowo
truskawki z
masłem i
cukrem łączą się na spodzie w aromatyczną całość, która dodaje ciastu wspaniały smak.Piekłam to ciasto w dwóch wersjach - z małą ilością
masła i
cukru na spodzie oraz z większą ilością tych składników. Nie zauważyłam zbyt dużej różnicy - w obu przypadkach na spodzie tortownicy wytworzył się aromatyczny
syrop, który podczas wyjmowania ciasta z formy, wypłynął na zewnątrz lub jeśli szybko przeprowadziliśmy proces odwracania, spłynął na ciasto. Część soku z
truskawek lub
masła może wypływać z formy już podczas pieczenia, dlatego warto zabezpieczyć przed tym piekarnik (piszę o tym poniżej w opisie wykonania). Moje formy były dobrze zabezpieczone i może dlatego podczas pieczenia nic z nich "nie uciekało".Poniższy przepis można wykonać w tortownicy o średnicy 21cm, ale nie większej, gdyż ciasto jest dość niskie. Na większą formę należy zwiększyć ilość składników.
Składniki:200g
mąki pszennej150g
jogurtu greckiego80g
masła100g
cukru2
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu z
wanilii400g
truskawekdodatkowo:od 10 do 60g
masłaod 1 do 6 łyżek domowego
cukru z
wanilią (lub zwykłego)opcjonalnie 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej (przy bardzo soczystych owocach)
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej-
masło do ciasta roztopić, ostudzić- tortownicę wyłożyć tylko na spodzie lub na całości papierem do pieczenia- papier na spodzie posmarować dość grubą warstwą
masła lub ułożyć koło siebie wiórki/cienkie plasterki
masła (w zależności, czy chcemy wersję "odchudzoną", czy z większą ilością
masła i
cukru), boki formy także wysmarować
masłem-
masło posypać domowym
cukrem z
wanilią (lub zwykłym)-
truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki-
owoce ułożyć bardzo gęsto koło siebie na dnie tortownicy, przecięciem do
spodu, wypełniając wolne przestrzenie małymi ich kawałkami
- do miski przełożyć
jajka,
cukier i ekstrakt z
wanilii, składniki krótko wymieszać ręczną trzepaczką lub widelcem- dodać
jogurt oraz roztopione
masło, wymieszać-
mąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia- do składników mokrych dodać składniki suche, wszystko krótko wymieszać, ciasto powinno być bardzo gęste- jeżeli
truskawki są bardzo soczyste, możemy oprószyć je przed wyłożeniem ciasta niewielką ilością
mąki ziemniaczanej, ale z doświadczenia wiem, że ciasto z nią i bez niej wygląda po upieczeniu podobnie- ciasto wyłożyć na
truskawki, wyrównać
- UWAGA! podczas pieczenia sok z
truskawek lub
masło mogą wyciekać z niezbyt szczelnej formy, dlatego przed wstawieniem ciasta do piekarnika należy zabezpieczyć się przed tym, np. wstawiając poniżej ciasta większą formę, do której zbiorą się ewentualne płyny- tortownicę z
ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka- ciasto powinno w miarę równo wyrosnąć, bez górki- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wstępnego przestudzenia, dopiero wtedy zdjąć obręcz tortownicy - należy przy tym uważać, gdyż sok, który nie wyciekł podczas pieczenia, może zebrać się pod
ciastem i w momencie zdjęcia obręczy wypłynąć na zewnątrz- do ciasta przyłożyć paterę lub talerz, całość obrócić do góry nogami, aby ciasto znalazło się na spodzie, a
truskawki na wierzchu wypieku
Ciasto wspaniale smakuje jeszcze na ciepło, kiedy wypływający sok z
truskawek nasączy dodatkowo całość aromatycznym
syropem. Pod wpływem stygnięcia wierzch ciasta nieco wysycha, ale ciasto wciąż jest bardzo smaczne, delikatne i mięciutkie i zachowuje swoją świeżość przez kilka dni.