ßßß
Składniki:200g mąki pszennej150g jogurtu greckiego80g masła100g cukru2 jajka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu z wanilii400g truskawekdodatkowo:od 10 do 60g masłaod 1 do 6 łyżek domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (przy bardzo soczystych owocach)
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- masło do ciasta roztopić, ostudzić- tortownicę wyłożyć tylko na spodzie lub na całości papierem do pieczenia- papier na spodzie posmarować dość grubą warstwą masła lub ułożyć koło siebie wiórki/cienkie plasterki masła (w zależności, czy chcemy wersję "odchudzoną", czy z większą ilością masła i cukru), boki formy także wysmarować masłem- masło posypać domowym cukrem z wanilią (lub zwykłym)- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki- owoce ułożyć bardzo gęsto koło siebie na dnie tortownicy, przecięciem do spodu, wypełniając wolne przestrzenie małymi ich kawałkami
- do miski przełożyć jajka, cukier i ekstrakt z wanilii, składniki krótko wymieszać ręczną trzepaczką lub widelcem- dodać jogurt oraz roztopione masło, wymieszać- mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia- do składników mokrych dodać składniki suche, wszystko krótko wymieszać, ciasto powinno być bardzo gęste- jeżeli truskawki są bardzo soczyste, możemy oprószyć je przed wyłożeniem ciasta niewielką ilością mąki ziemniaczanej, ale z doświadczenia wiem, że ciasto z nią i bez niej wygląda po upieczeniu podobnie- ciasto wyłożyć na truskawki, wyrównać
- UWAGA! podczas pieczenia sok z truskawek lub masło mogą wyciekać z niezbyt szczelnej formy, dlatego przed wstawieniem ciasta do piekarnika należy zabezpieczyć się przed tym, np. wstawiając poniżej ciasta większą formę, do której zbiorą się ewentualne płyny- tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka- ciasto powinno w miarę równo wyrosnąć, bez górki- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wstępnego przestudzenia, dopiero wtedy zdjąć obręcz tortownicy - należy przy tym uważać, gdyż sok, który nie wyciekł podczas pieczenia, może zebrać się pod ciastem i w momencie zdjęcia obręczy wypłynąć na zewnątrz- do ciasta przyłożyć paterę lub talerz, całość obrócić do góry nogami, aby ciasto znalazło się na spodzie, a truskawki na wierzchu wypieku
Ciasto wspaniale smakuje jeszcze na ciepło, kiedy wypływający sok z truskawek nasączy dodatkowo całość aromatycznym syropem. Pod wpływem stygnięcia wierzch ciasta nieco wysycha, ale ciasto wciąż jest bardzo smaczne, delikatne i mięciutkie i zachowuje swoją świeżość przez kilka dni.