Wykonanie
Była uczta.Był tort.Tort zrobił furorę.25-lecie ślubu rodziców.Tort angielski (z masą plastyczną)inspiracja
Biszkopt rzucany : (forma okrągła 22cm)5
jajek3/4 szkl.
cukru3/4 szkl.
mąki pszennej1/4 szkl.
mąki ziemniaczanejszczypta
proszku do pieczenia(nie trzeba dodawać)
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno i wyłożyć ciasto.Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Biszkopt przekroić tak, aby uzyskać 3 blaty.krem
waniliowy - przygotować wg opakowania
dżem malinowyPrzełożyć blaty kremem, jeden z blatów przełożyć
dżemem.Na zewnątrz
biszkopt posmarować też kremem.
Lukier plastyczny:ok.800g
cukru pudru (może być więcej/mniej zależy ile się wchłonie)3 łyżeczki glukozy3 łyżeczki
żelatyny50 ml wrzącej
wodyDo szklanki nalać
wodę, dodać
żelatynę i szybko mieszać.Po chwili dodać glukozę, by też się rozpuściła.Na stolnicę wysypać
cukier ok.3 szklanki i wlewać powoli
żelatynę, zagarniając.Jak załapie
cukier puder i widać kulę, to zacząć zagniatać rękoma.Gnieść i dosypywać
cukier.Taką gotową masę można barwić barwnikami, ja mały kawałek zabarwiłam na delikatny róż dodając zagęszczony
sok malinowy i dosypując do tej części
cukru pudru.Stolnicę wysmarować
olejem i rozwałkować masę w kształt koła.Sprawdzić miarką średnicę
tortu i średnicę
tortu (dodać w cm boki
tortu).Jeśli się zgadza przełożyć na tort.Z reszty masy wykrawać dowolne kształty, ja formowałam kwiatki i wycinałam serduszka.


