ßßß
Biszkopt rzucany : (forma okrągła 22cm)5 jajek3/4 szkl. cukru3/4 szkl. mąki pszennej1/4 szkl. mąki ziemniaczanejszczypta proszku do pieczenia(nie trzeba dodawać)Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno i wyłożyć ciasto.Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Biszkopt przekroić tak, aby uzyskać 3 blaty.krem waniliowy - przygotować wg opakowaniadżem malinowyPrzełożyć blaty kremem, jeden z blatów przełożyć dżemem.Na zewnątrz biszkopt posmarować też kremem.Lukier plastyczny:ok.800g cukru pudru (może być więcej/mniej zależy ile się wchłonie)3 łyżeczki glukozy3 łyżeczki żelatyny50 ml wrzącej wodyDo szklanki nalać wodę, dodać żelatynę i szybko mieszać.Po chwili dodać glukozę, by też się rozpuściła.Na stolnicę wysypać cukier ok.3 szklanki i wlewać powoli żelatynę, zagarniając.Jak załapie cukier puder i widać kulę, to zacząć zagniatać rękoma.Gnieść i dosypywać cukier.Taką gotową masę można barwić barwnikami, ja mały kawałek zabarwiłam na delikatny róż dodając zagęszczony sok malinowy i dosypując do tej części cukru pudru.Stolnicę wysmarować olejem i rozwałkować masę w kształt koła.Sprawdzić miarką średnicę tortu i średnicę tortu (dodać w cm boki tortu).Jeśli się zgadza przełożyć na tort.Z reszty masy wykrawać dowolne kształty, ja formowałam kwiatki i wycinałam serduszka.