Wykonanie
Kolejne ciasto w sezonie
śliwkowym wyszło mi trochę przez przypadek ale jak wiadomo takie sytuacje często kończą się sukcesem. Tak było i tym razem. Masa chałwowa w duecie z pianką
kawową spisała się doskonale a ich
słodycz przełamał mus
śliwkowy.Całość rozpływa się ustach.
Składniki na
biszkopt:4
jajka1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukruszczypta
soli1 łyżka
kakaoBiałka ubić na sztywną pianę z odrobiną
soli. Wsypać powoli
cukier , następnie po jednym
żółtku,
mąkę i
kakao. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 24/32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut.Składniki na nasącz:kieliszek
nalewki kawowej1/2 szklanki
kawy ew.
wody1 łyżka
cukruWszystkie składniki wymieszać.Składniki na mus
śliwkowy:500 g
śliwek węgierek3 szklanki
wody2 łyżki
cukru2
galaretki czerwoneŚliwki umieścić w garnku, zalać
wodą, dodać
cukier i zagotować. Wystudzić i zmiksować. Ponownie zagotować, dodać
galaretki i dokładnie je rozmieszać. Odstawić do stężenia.Składniki na masę
chałwową:1
budyń śmietankowy2 szklanki
mleka200 g
masła3 łyżki
cukru pudru200 g
chałwy (użyłam batonów)
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem na puch, dodawać po łyżce zimny
budyń. Kiedy masa jest już gładka dodać pokruszoną
chałwę i dokładnie wymieszać.Składniki na piankę
kawową:400 ml
śmietanki kremówki5 łyżek
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynyŻelatynę namoczyć w małej ilości gorącej
wody.
Śmietanę ubić z
cukrem na sztywno, pod koniec dodać rozpuszczoną
żelatynę. Wymieszać.Dodatkowo:
herbatnikikawa do posypania
Biszkopt nasączyć roztworem
kawowym. Ułożyć na nim masę
chałwową, wyrównać i ułożyć warstwę
herbatników. Wylać tężejący mus
śliwkowy i przykryć kolejną warstwą
herbatników. Na wierzchu wyłożyć piankę
kawową, wyrównać, odstawić do stężenie. Posypać
kawą mieloną.Smacznego:)