ßßß
Składniki na biszkopt:4 jajka1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukruszczypta soli1 łyżka kakaoBiałka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie po jednym żółtku, mąkę i kakao. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 24/32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut.Składniki na nasącz:kieliszek nalewki kawowej1/2 szklanki kawy ew. wody1 łyżka cukruWszystkie składniki wymieszać.Składniki na mus śliwkowy:500 g śliwek węgierek3 szklanki wody2 łyżki cukru2 galaretki czerwoneŚliwki umieścić w garnku, zalać wodą, dodać cukier i zagotować. Wystudzić i zmiksować. Ponownie zagotować, dodać galaretki i dokładnie je rozmieszać. Odstawić do stężenia.Składniki na masę chałwową:1 budyń śmietankowy2 szklanki mleka200 g masła3 łyżki cukru pudru200 g chałwy (użyłam batonów)Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać po łyżce zimny budyń. Kiedy masa jest już gładka dodać pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszać.Składniki na piankę kawową:400 ml śmietanki kremówki5 łyżek cukru pudru3 łyżeczki żelatynyŻelatynę namoczyć w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać.Dodatkowo:herbatnikikawa do posypaniaBiszkopt nasączyć roztworem kawowym. Ułożyć na nim masę chałwową, wyrównać i ułożyć warstwę herbatników. Wylać tężejący mus śliwkowy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Na wierzchu wyłożyć piankę kawową, wyrównać, odstawić do stężenie. Posypać kawą mieloną.Smacznego:)