ßßß
InspiracjaSkładniki na masę chałwową:250 g chałwy,150 g białej czekolady,450 ml śmietany kremówki,12 g żelatyny,masło do wysmarowania formy,wiórki kokosowe,Składniki na biszkopt kakaowy:6 jajek,115 g mąki pszennej,80 g cukru,odrobina soli,1,5 łyżki kakao.Składniki na nasącz1/2 szklanki wody1/4 nalewki waniliowejBiałka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier puder, następnie po jednym żółtku, mąkę i kakao. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 24/32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut.150 ml śmietany zagotować, dodać czekoladę i 175 g chałwy, a resztę pokroić w kostkę i odłożyć. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklance gorącej wody celem rozpuszczenia, następnie wlać do ciepłej masy chałwowej. Przestudzić. Ubić resztę śmietany, dodać powoli do masy.Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Pierwszą część biszkoptu nasączyć, wylać masę, rozłożyć kawałki chałwy przykryć od góry drugą częścią biszkoptu. Górę również lekko nasączyć i polać rozpuszczoną czekoladą.Smacznego:)