Wykonanie
To ciasto wygląda przeciętnie, dwa
kakaowe blaty i biała masa. ale nie
dajcie się zwieść bo masa chałwowa, która znajduje się w środku jest mega pyszna. Nie mogłam się odczepić od garnka.
Biszkopt nasączyłam nal ewką
waniliową i to był dobry pomysł bo z
chałwą dało to ciekawy efekt. Ciasto miał być jeszcze polane
polewą czekoladową ale znikało w takim tempie, że nie zdążyłam.
InspiracjaSkładniki na masę
chałwową:250 g
chałwy,150 g
białej czekolady,450 ml
śmietany kremówki,12 g
żelatyny,
masło do wysmarowania formy,
wiórki kokosowe,Składniki na
biszkopt kakaowy:6
jajek,115 g
mąki pszennej,80 g
cukru,odrobina
soli,1,5 łyżki
kakao.Składniki na nasącz1/2 szklanki
wody1/4
nalewki waniliowej
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną
soli. Wsypać powoli
cukier puder, następnie po jednym
żółtku,
mąkę i
kakao. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 24/32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut.150 ml
śmietany zagotować, dodać
czekoladę i 175 g
chałwy, a resztę pokroić w kostkę i odłożyć.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklance gorącej
wody celem rozpuszczenia, następnie wlać do ciepłej masy chałwowej. Przestudzić. Ubić resztę
śmietany, dodać powoli do masy.Wystudzony
biszkopt przekroić na pół. Pierwszą część
biszkoptu nasączyć, wylać masę, rozłożyć kawałki
chałwy przykryć od góry drugą częścią
biszkoptu. Górę również lekko nasączyć i polać rozpuszczoną
czekoladą.Smacznego:)