Wykonanie
Kochani dzisiaj prezentuję przepis na tarte, który dojrzewał mi w głowie już od jakiegoś czasu.
Tarta mocno czekoladowa z dodatkiem
chałwy i
jeżyn. Idealna kompozycja smakowa. Szczerze polecam, jeżeli będziecie chcieli zaskoczyć gości.;-)


składniki:CIASTO NA TARTE:25dag
mąki pszennej130g zimnego
masła1 całe
jajko1
żółtko2 łyżki
cukruszczypta
soli3 łyżki
kakao
Ciasto zagniatamy najszybciej jak się da by go nie ogrzać zbyt mocno dłońmi. Wykładamy
ciastem blaszkę do tarty, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20- 30 min w piekarniku 200 stopni C.Wyjmujemy i studzimy.
KREM CZEKOLADOWY:300ml
śmietany kremówki 36%1,5
czekolady mlecznej1 łyżka
masła120g
chałwy waniliowo kakaowejWykonanie:
Śmietankę podgrzewacie na małym ogniu, aż się zagotuje.Zdejmujemy z ognia dodajemy:
cukier,
czekoladę i
masło, następnie mieszamy, stawiamy znowu na ogniu ciągle mieszają, około 3 minuty.odlewamy 1/4 masy do kubeczka (masa czekoladowa nr 1)Resztę stawiamy z powrotem na ogniu i dodajemy pokruszoną
chałwę, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia.(masa czekoladowa z
chałwą nr 2)Jak masa (nr 2) wystygnie wylewamy na upieczone ciasto, następnie układamy świeże
jeżyny i polewamy masą
czekoladową nr 1.





Całość wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin masa w tym czasie się zetnie, będzie gęsta, kremowa i przepyszna ;-)))


Wyjmujemy i smacznego!!!!pozdrawiam cieplutko ;-Dbiorę udział w akcji: