Brownie z chałwą i tahini

nazwa

Wykonanie

Takiego brownie jeszcze nie piekłam. Klasyczne, doskonałe brownie z dodatkiem chałwy i pasty sezamowej tahini. Smakuje cudownie, kawałeczki chałwy dodają wytrawnemu brownie słodkości i ciężko się powstrzymać przed dokładką. Jak dobrze, że mamy karnawał; nie potrzeba pączków by mieć na weekend kompletną rozpustę ;-). Zaproście znajomych, ale zachowajcie na później i tylko dla siebie parę kwadracików brownie...
Składniki:
250 g masła
250 g czekolady (70% kakao), posiekanej
4 duże jajka
250 g drobnego cukru do wypieków
120 g mąki pszennej
30 g kakao
szczypta soli
200 g chałwy, pokrojonej na kawałki wielkości 1,5 - 2 cm
80 g pasty tahini
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (poza masłem).
W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, przestudzić.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić do powstania jasnej i puszystej masy jajecznej (staram się się nie ubijać do końca, brownie wtedy jest bardziej puszyste, a takie ma nie być). Dodać przestudzony do temperatury pokojowej lub lekko ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z kakao i solą, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać kawałeczki chałwy i delikatnie wymieszać.
Masę brownie przelać do formy o wymiarach 20 x 30 cm (użyłam mniejszej formy więc brownie na zdjęciach jest wyższe) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Pastę tahini wyłożyć na brownie łyżeczką, w 12 różnych miejscach, a następnie zanurzyć lekko w warstwie powierzchniowej koniec łyżeczki i wykonać esy-floresy.
Piec w temperaturze 180ºC, bez termoobiegu, przez około 23 minuty. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.
/Uwaga: zbyt długo pieczone brownie to brownie przesuszone, bowiem brownie 'piecze się' jeszcze po wyjęciu z piekarnika - czekolada zastyga; czas pieczenia może się różnić w Twoim piekarniku a nawet kilka minut zrobi tutaj różnicę, więc pilnuj ciasta/.
Wyjąć, wystudzić i pokroić na 16 kwadatów.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Sweet" Yoham Ottolenghi i Helen Goh.
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/brownie-z-chalwa-i-tahini