Wykonanie
Takiego brownie jeszcze nie piekłam. Klasyczne, doskonałe brownie z dodatkiem
chałwy i pasty sezamowej tahini. Smakuje cudownie, kawałeczki
chałwy dodają wytrawnemu brownie słodkości i ciężko się powstrzymać przed dokładką. Jak dobrze, że mamy karnawał; nie potrzeba pączków by
mieć na weekend kompletną rozpustę ;-). Zaproście znajomych, ale zachowajcie na później i tylko dla siebie parę kwadracików brownie...Składniki:250 g
masła250 g
czekolady (70%
kakao), posiekanej4 duże
jajka250 g drobnego
cukru do wypieków120 g
mąki pszennej30 g
kakaoszczypta
soli200 g
chałwy, pokrojonej na kawałki wielkości 1,5 - 2 cm80 g pasty tahiniWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (poza
masłem).W garnuszku roztopić
masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną
gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego, przestudzić.W misie miksera umieścić
jajka i
cukier. Ubić do powstania jasnej i puszystej masy jajecznej (staram się się nie ubijać do końca, brownie wtedy jest bardziej puszyste, a takie ma nie być). Dodać przestudzony do temperatury pokojowej lub lekko ciepły sos
czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą
mąkę z
kakao i
solą, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać kawałeczki
chałwy i delikatnie wymieszać.Masę brownie przelać do formy o wymiarach 20 x 30 cm (użyłam mniejszej formy więc brownie na zdjęciach jest wyższe) wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Pastę tahini wyłożyć na brownie łyżeczką, w 12 różnych miejscach, a następnie zanurzyć lekko w warstwie powierzchniowej koniec łyżeczki i wykonać esy-floresy.Piec w temperaturze 180ºC, bez termoobiegu, przez około 23 minuty. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta./Uwaga: zbyt długo pieczone brownie to brownie przesuszone, bowiem brownie 'piecze się' jeszcze po wyjęciu z piekarnika -
czekolada zastyga; czas pieczenia może się różnić w Twoim piekarniku a nawet kilka minut
zrobi tutaj różnicę, więc pilnuj ciasta/.Wyjąć, wystudzić i pokroić na 16 kwadatów.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Sweet" Yoham Ottolenghi i Helen Goh.