ßßß Cookit - przepis na ,,Ciasto kakaowe z musem chałwowym’’

,,Ciasto kakaowe z musem chałwowym’’

nazwa

Wykonanie

Czy jesteście smakoszami chałwy? Jeśli tak to zapraszam na delikatny biszkopt przełożony puszystym kremem o smaku chałwy.Do przygotowania ciasta wykorzystałam produkty HELIO oraz ePrezenty
Składniki:
160 g chałwy
150 g białej czekolady Helio
450 ml śmietany kremówki 30%
15 g żelatyny w płatkach
30 g orzechów włoskich Helio
masło do wysmarowania formy
30 g wiórków kokosowych Helio
Składniki na ciasto:
6 jajek
113 g mąki pszennej
90 g cukru
szczypta soli
1,5 łyżki kakao
przygotowanie biszkoptu: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy powoli cukier puder. Na samym końcu dorzucamy żółtka, kakao, mąkę i pokrojone drobno orzechy. Rozsmarowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 160 stopniach C 180 stopniach C przez 10 minut.
przygotowanie musu: Gotujemy 150 ml śmietany kremówki. Rozpuszczamy w niej chałwę oraz czekoladę. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty, a następnie odciskamy i dodajemy do ciepłej masy chałwowej. Masę studzimy. W między czasie ubijamy resztę śmietany (300 ml). Przestudzoną masę łączymy z bitą śmietaną. Śmietanę dodajemy do gęstej masy, a nie odwrotnie – w przeciwnym wypadku śmietana opadnie. Przygotowujemy formę. Na początku smarujemy ją masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie ostrożnie docinamy biszkopt na długość formy i umieszczamy go w środku. Boki odcinamy. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej biszkoptem. Dociskamy i obcinamy nadmiar Wkładamy na min. 2-3 h do lodówki. Kiedy mus chałwowy zastygł wyjmujemy ciasto z formy i przekładamy na talerz do serwowania. Ciasto kroimy w kawałki o szerokości 2 cm.
Odwołane loty? Opóźnienie samolotu? Nie załamuj się, tylko zobacz, jak sprawnie działać. Uzyskaj odszkodowanie za opóźniony lot.
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/ciasto-kakaowe-z-musem-chalwowym