Wykonanie
Czy jesteście smakoszami chałwy? Jeśli tak to zapraszam na delikatny
biszkopt przełożony puszystym kremem o smaku
chałwy.Do przygotowania ciasta wykorzystałam produkty HELIO oraz ePrezenty
Składniki:160 g
chałwy150 g
białej czekolady Helio450 ml
śmietany kremówki 30%15 g
żelatyny w płatkach30 g
orzechów włoskich Helio
masło do wysmarowania formy30 g
wiórków kokosowych HelioSkładniki na ciasto:6
jajek113 g
mąki pszennej90 g
cukruszczypta
soli1,5 łyżki
kakaoprzygotowanie
biszkoptu:
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy powoli
cukier puder. Na samym końcu dorzucamy
żółtka,
kakao,
mąkę i pokrojone drobno
orzechy. Rozsmarowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 160 stopniach C 180 stopniach C przez 10 minut.przygotowanie musu: Gotujemy 150 ml
śmietany kremówki. Rozpuszczamy w niej
chałwę oraz
czekoladę.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty, a następnie odciskamy i dodajemy do ciepłej masy chałwowej. Masę studzimy. W
między czasie ubijamy resztę
śmietany (300 ml). Przestudzoną masę łączymy z
bitą śmietaną.
Śmietanę dodajemy do gęstej masy, a nie odwrotnie – w przeciwnym wypadku
śmietana opadnie. Przygotowujemy formę. Na początku smarujemy ją
masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie ostrożnie docinamy
biszkopt na długość formy i umieszczamy go w środku. Boki odcinamy. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej
biszkoptem. Dociskamy i obcinamy nadmiar Wkładamy na min. 2-3 h do lodówki. Kiedy mus
chałwowy zastygł wyjmujemy ciasto z formy i przekładamy na talerz do serwowania. Ciasto kroimy w kawałki o szerokości 2 cm.Odwołane loty? Opóźnienie samolotu? Nie załamuj się, tylko zobacz, jak sprawnie działać. Uzyskaj odszkodowanie za opóźniony lot.