ßßß
Dziś dalej będę Was męczyć słonecznikiem :D Miałam go w domu ponad kilogram (!), dlatego oprócz ostatnich filetów z kurczaka w panierce ze słonecznika, zapas tych małych pestek wykorzystałam do starego, poczciwego słonecznikowca. Pomyślałam sobie, że to może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało na bożonarodzeniowym stole.To ciasto zachwyca mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie w przepysznym maślano-kajmakowym kremie ułożonym między dwoma czekoladowymi, puszystymi biszkoptami. Kieliszeczek wódki dodany do kremu fajnie podkręca jego smak :D Wierzch to prosty krem kakaowy na bazie śmietany kremówki i pozostała część słodkiego słonecznika.Choć zaprezentowałam słonecznikowca w lekkiej, świątecznej scenerii, polecam go Wam oczywiście przez cały rok, jest uzależniająco pyszny :)SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)szczypta soli1 szklanki cukru1 szklanka mąki pszennej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej2 czubate łyżki ciemnego kakao1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA KARMELIZOWANY SŁONECZNIK:50 g masła1/2 szklanki cukru4 łyżki mleka300 g łuskanego słonecznikaSKŁADNIKI NA KREM MAŚLANO-KAJMAKOWY:250 g miękkiego masła1 puszka kajmaku (400 g)2/3 karmelizowanego słonecznika z przepisu powyżej1 mały kieliszek wódkiSKŁADNIKI NA KAKAOWY KREM ŚMIETANKOWY:500 g śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej, najlepiej schłodzonej przez noc w lodówce)1 płaska łyżka ciemnego kakao2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkamch gorącej wodyDO NASĄCZENIA:1 szklanka świeżo zaparzonej kawy mielonej lub rozpuszczalnej (użyłam 2/3 szklanki)WYKONANIE:BISZKOPT CZEKOLADOWY:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno cienko olejem. Boków nie smaruj.Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zacznij dodawać stopniowo cukier, ubijając pianę dokładnie po każdej dodanej porcji. Kolejno dołóż żółtka nie przerywając ubijania. Wyłącz mikser. Przesiej do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Przełóż ciasto do blachy i piecz przez 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia.KARMELIZOWANY SŁONECZNIK:W rondelku rozpuść masło i cukier, dodaj mleko i słonecznik. Gotuj całość około 15 minut na średnim ogniu, często mieszając masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę, najlepiej tę po pieczeniu biszkoptu, wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej równomiernie masę słonecznikową. Wyrównaj wierzch szpatułką. Piecz słonecznik 10-15 minut do zezłocenia się wierzchu, uważając przy tym, aby słonecznik się nie przypalił. Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw słonecznik do całkowitego ostygnięcia, po czym pokrusz go drobno.KREM MAŚLANO-KAJMAKOWY:Masło utrzyj mikserem na puszystą, jasną masę. Dodawaj po łyżce kajmaku, miksując cały czas. Na koniec wlej wódkę i zmiksuj dokładnie. Wsyp do kremu 2/3 karmelizowanego słonecznika, wymieszaj.KAKAOWY KREM ŚMIETANKOWY:Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej cukier puder, kakao i wlej cienkim strumieniem letnią żelatynę, zmiksuj ponownie całość dokładnie, ale krótko.SKŁADANIE CIASTA:Ostudzony biszkopt przekrój w na dwa blaty. Pierwszy połóż na paterze i nasącz połową zaparzonej, zimnej kawy. Wysmaruj kremem maślano-kajmakowym. Przykryj drugim blatem, nasącz go pozostałą kawą i posmaruj kremem kakaowo-śmietankowym. Posyp pozostałą 1/3 karmelizowanego słonecznika. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjmij je 20-30 minut wcześniej z lodówki. Pokrój na kawałki. Gotowe! Smacznego!

Źródło (lekko zmodyfikowanego) przepisu