ßßß
Biszkopt:5 jajek3/4 szkl. cukru1/2 szkl. mąki ziemniaczanej3/4 szkl. mąki pszennej2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliOddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy.Masa:1/2 litra śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny4 łyżki mlekaŻelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z żelatyną ( ja zawsze dodaję łyżkę śmietany do żelatyny, mieszam dokładnie, potem robię tak jeszcze z 2-3 łyżkami śmietany i dopiero tak rozmieszaną żelatynę wlewam do pozostałej śmietany)Poncz:2 łyżki kawy rozpuszczalnej1 kieliszek wódki1/2 l wodyZaparzamy kawę, a gdy przestygnie wlewamy do niej alkohol. Można dodać więcej lub mniej wg. uznania.Dodatkowo:paczka biszkoptówpuszka masy krówkowej kukułka od Heliopolewa czekoladowaBiszkopt kroimy na pół. Jedną połowę nasączamy delikatnie ponczem, a następnie wykładamy 2/3 śmietany. Biszkopty moczymy w ponczu i układamy równą warstwą na śmietanie. Na biszkoptach rozsmarowujemy masę kukułkową i przykrywamy druga częścią biszkoptu. Na jego wierzchu rozsmarowujemy pozostałą śmietanę i polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce. Moim zdaniem ciasto było najlepsze na 3 dzień, kiedy smaki już się ładnie przegryzły.





