ßßß Cookit - przepis na Ciasto słonecznik

Ciasto słonecznik

nazwa

Wykonanie

Ciasto z tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Słonecznik:
300 g łuskanego słonecznika
120 g margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru z wanilią
Krem:
1 puszka masy krówkowej (kajmak)
200 g masła
Poncz do nasączenia:
250 ml wody
3 łyżeczki kawy naturalnej rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
2 - 3 łyżki alkoholu
Przygotowanie:
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru.
Przesiać obie mąki, proszek i kakao. Dodać do masy ubitej z jajek i delikatnie łyżką wymieszać.
Wylać do foremki o wymiarach 33 x 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 30 - 35 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
Słonecznik:
Na patelni o grubym dnie lekko podprażyć pestki słonecznika (5 minut).
Pozostałe składniki rozpuścić w rondelku, następnie wlać do słonecznika i prażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając do czasu osiągnięcia przez słonecznik złotego koloru. Uważać by nie przypalić. Po uprażeniu słonecznik zdjąć z patelni, gdyż rozgrzana patelnia będzie wciąż go prażyć. Wystudzić.
Krem:
Masło utrzeć na puch, pod koniec dodawać stopniowo masę krówkową.
Do masy dodać 3/4 wystudzonego słonecznika i wymieszać.
Poncz:
Kawę i cukier zalać zagotowaną wodą. Wystudzić.
Do kawy dodać alkohol.
Poncz robię z podwójnej ilości składników, tak by wystarczyło na polanie obu części ciasta.
Składanie ciasta:
Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć i rozsmarować 1/2 kremu.
Przykryć drugą częścią, nasączyć ponczem i wyłożyć pozostały krem, rozsmarować.
Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem.
Schłodzić w lodówce.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/04/ciasto-sonecznik.html