ßßß
Ciasto z tych co to wygląda na bardzo słodkie, a gdy spróbujemy to zadziwia nas równowaga i delikatna słodycz. W tym cieście najsłodszy jest mega chrupiący słonecznik, lecz w połączeniu z kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak.Składniki:Biszkopt:6 jajek1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaSłonecznik:300 g łuskanego słonecznika120 g margaryny1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki mleka1 łyżka cukru z waniliąKrem:1 puszka masy krówkowej (kajmak)200 g masłaPoncz do nasączenia:250 ml wody3 łyżeczki kawy naturalnej rozpuszczalnej1 łyżeczka cukru2 - 3 łyżki alkoholuPrzygotowanie:Biszkopt:Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru.Przesiać obie mąki, proszek i kakao. Dodać do masy ubitej z jajek i delikatnie łyżką wymieszać.Wylać do foremki o wymiarach 33 x 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 30 - 35 minut (do suchego patyczka).Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.Słonecznik:Na patelni o grubym dnie lekko podprażyć pestki słonecznika (5 minut).Pozostałe składniki rozpuścić w rondelku, następnie wlać do słonecznika i prażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając do czasu osiągnięcia przez słonecznik złotego koloru. Uważać by nie przypalić. Po uprażeniu słonecznik zdjąć z patelni, gdyż rozgrzana patelnia będzie wciąż go prażyć. Wystudzić.Krem:Masło utrzeć na puch, pod koniec dodawać stopniowo masę krówkową.Do masy dodać 3/4 wystudzonego słonecznika i wymieszać.Poncz:Kawę i cukier zalać zagotowaną wodą. Wystudzić.Do kawy dodać alkohol.Poncz robię z podwójnej ilości składników, tak by wystarczyło na polanie obu części ciasta.Składanie ciasta:Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć i rozsmarować 1/2 kremu.Przykryć drugą częścią, nasączyć ponczem i wyłożyć pozostały krem, rozsmarować.Wierzch posypać pozostałym słonecznikiem.Schłodzić w lodówce.