Mus śliwkowy tak doskonale spisał się w ostatnim cieście z chałwą, że postanowiłam wypróbować go jeszcze raz. Tym razem w towarzystwie biszkoptu i bitej śmietany czyli bardziej tradycyjnie. Z tych dwóch bardziej przypadło mi do gustu to z chałwą ale to tylko moja subiektywna opinia. Dzisiejsze także znalazło swoich amatorów.Składniki na biszkopt:6 jajek3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukruszczypta soliBiałka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie po jednym żółtku, wymieszać, dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 36/42 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut.Składniki na mus śliwkowy:500 g śliwek węgierek3 szklanki wody2 łyżki cukru (zależy od słodyczyśliwek)2 galaretki czerwoneŚliwki umieścić w garnku, zalać wodą, dodać cukier i zagotować. Wystudzić i zmiksować. Ponownie zagotować, dodać galaretki i dokładnie je rozmieszać. Odstawić do stężenia.Składniki na masę:500 ml śmietanki 30%6 łyżek cukru pudru4 łyżeczki żelatynyŻelatynę namoczyć w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać.Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy blat wyłożyć tężejący mus śliwkowy, przykryć dugim i wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą.Smacznego:)