ßßß Cookit - przepis na Ciasto z musem śliwkowym i bitą śmietaną

Ciasto z musem śliwkowym i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Mus śliwkowy tak doskonale spisał się w ostatnim cieście z chałwą, że postanowiłam wypróbować go jeszcze raz. Tym razem w towarzystwie biszkoptu i bitej śmietany czyli bardziej tradycyjnie. Z tych dwóch bardziej przypadło mi do gustu to z chałwą ale to tylko moja subiektywna opinia. Dzisiejsze także znalazło swoich amatorów.
Składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie po jednym żółtku, wymieszać, dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 36/42 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut.
Składniki na mus śliwkowy:
500 g śliwek węgierek
3 szklanki wody
2 łyżki cukru (zależy od słodyczy śliwek)
2 galaretki czerwone
Śliwki umieścić w garnku, zalać wodą, dodać cukier i zagotować. Wystudzić i zmiksować. Ponownie zagotować, dodać galaretki i dokładnie je rozmieszać. Odstawić do stężenia.
Składniki na masę:
500 ml śmietanki 30%
6 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namoczyć w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy blat wyłożyć tężejący mus śliwkowy, przykryć dugim i wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/09/Ciasto-z-musem-sliwkowym-i-bita-smietana.html