Wykonanie
Banany i
kawa - genialne połączenie. Jeśli ktoś jeszcze go nie próbował polecam jak najszybciej to zrobić. Lekka masa z
bitej śmietany i
serka mascarpone, która już wielokrotnie u mnie wystapiła, także w towarzystwie innych
owoców, dzisiaj będzie kusić moich gości. Bardzo polecam bo ciasto jest mega pyszne.
Składniki na
biszkopt:5
jajek1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżki ciemnego
kakao3/4 szklanki
cukruszczypta
soliBiałka ubić na sztywną pianę z odrobiną
soli. Wsypać powoli
cukier , następnie dodać po jednym
żółtku i wymieszać, dodać
mąkę z proszkiem i
kakao i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 32/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić
biszkopt na dwie części.Składniki na masę:250 g
serka mascarpone330 ml
śmietanki kremówki4 łyżki
cukru pudru3 łyżki
kawy2 duże, dojrzałe
banany3 łyżeczki
żelatynynalewka kawowa do nasączenia
Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej
wody, odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuścić, w wodzie, odstawić, żeby napęczniała. W tym czasie ubić
serek z
cukrem i
śmietaną, kiedy masa ma już pożądaną konsystnecję, dodać
kawę i
żelatynę, dokładnie wymieszać. Do masy dodać pokrojone w plasterki
banany i dokładnie wymieszać.Pierwszą część
biszkoptu nasączyć
nalewką kawową rozcieńczoną odrobiną
wody. Wyłożyć masę, równo rozprowadzić. Przykryć drugą połową
biszkoptu, nasączyć, posypać
kakao lub polać
polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.Smacznego:)