Wykonanie
Kochani już niedługo Wielkanoc. Ja już myślę jakie dania i słodkości przygotuje na świąteczny stół. Każdego roku staram się robić coś nowego, wymyślać nowe potrawy i robić nowe ciasta. Dostałam od firmy PapilArt papierowe foremki jajeczka i postanowiłam spróbować upiec jajeczka. Zrobiłam ciasto
biszkoptowe i przełożyłam je
kawowym kremem oraz
dżemem. Ozdobiłam i tak powstał bardzo fajny świąteczny deser.Zapraszam :-)Składniki:
biszkopt- 5
jajek- 100 g
mąki pszennej- 40 g
mąki ziemniaczanej- 100 g
cukru pudru- szczypta
solikrem- 250 g
serka mascarpone- 500 g
śmietany 30%- 3 łyżki
cukru pudru- 3 łyżeczki
kawy inkidodatkowo- ozdobyWykonanie:Przygotowujemy ciasto
biszkoptowe, najlepiej zrobić to wieczorem. Do misy miksera wbijamy
białka i ubijamy je ze szczyptą
soli. Gdy
białka dobrze się już ubiją na sztywną pianę to dodajemy
cukier puder, chwilkę miksujemy i dodajemy następnie po 1
żółtku. Na koniec wsypujemy
mąkę pszenną i ziemniaczaną i miksujemy na wolniejszych obrotach, aż składniki się połączą, dosłownie chwila wystarczy. Masę przelewamy do foremek (5 foremek
jajko) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Następnie foremki wyciągamy i studzimy. Ja upiekłam
biszkopty wieczorem, schowałam na noc do zimnego piekarnika a rano przygotowałam krem i dokończyłam jajeczka.Krem - do misy miksera wlewamy schłodzoną
śmietanę, dodajemy
serek mascarpone,
cukier puder,
kawę i miksujemy wszystko, aż masa zgęstnieje.
Biszkopty kroimy na połówki, smarujemy jedną część
dżemem, nakładamy połowę kremu, wyrównujemy i przykrywamy pozostałymi połówkami. Smarujemy pozostałą częścią kremu wierzch i boki jajeczek. Dekorujemy. Schładzamy w lodówce. Tak przygotowane
biszkoptowe jajeczka będą świetnie wyglądać na świątecznym
stole. Warto dekorować jajeczka razem z dziećmi, będą miały super zabawę.