Wykonanie
Składniki:*na
biszkopt- 4
jajka- 1/2 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1/2 szklanki drobnego
cukru-
likier bananowy lub
kawowy do nasączenia*na krem- 1 szklanka
śmietany 30%- 3 łyżki masy kajmakowej z puszki (pozostałą masę odkładamy do przełożenia ciasta)- 500g
serka mascarpone*dodatkowo- 500ml
śmietany 30%- 2 łyżeczki
żelatyny- 2 łyżki
cukru pudru- 3
banany- op.
krakersów (180g)-
kakao do posypaniaSposób przygotowania:1.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier. Gdy piana będzie gęsta i szklista, stopniowo dodajemy
żółtka, miksując na małych obrotach oraz przesiane
mąki. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 25x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. (do suchego patyczka).
Biszkopt studzimy, zdejmujemy papier i nasączamy go
likierem.2.
Śmietanę mieszamy z
mascarpone, następnie miksujemy, aż powstanie gęsty krem, pod koniec dodając masę kajmakową.3.
Banany kroimy w plasterki i układamy je na
biszkopcie. Na
banany wykładamy krem
śmietanowo-kajmakowy, później układamy ciasno
krakersy.4.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem, dokładnie mieszamy z
żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej
wody.5.
Krakersy smarujemy pozostałą masą kajmakową, następnie wykładamy
śmietanę. Wierzch można udekorować wzorkiem za pomocą widelca. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim
kakao.Inspiracja:zjemto