ßßß Cookit - przepis na Banoffee na biszkopcie

Banoffee na biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- likier bananowy lub kawowy do nasączenia
*na krem
- 1 szklanka śmietany 30%
- 3 łyżki masy kajmakowej z puszki (pozostałą masę odkładamy do przełożenia ciasta)
- 500g serka mascarpone
*dodatkowo
- 500ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 banany
- op. krakersów (180g)
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Gdy piana będzie gęsta i szklista, stopniowo dodajemy żółtka, miksując na małych obrotach oraz przesiane mąki. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 25x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy, zdejmujemy papier i nasączamy go likierem.
2. Śmietanę mieszamy z mascarpone, następnie miksujemy, aż powstanie gęsty krem, pod koniec dodając masę kajmakową.
3. Banany kroimy w plasterki i układamy je na biszkopcie. Na banany wykładamy krem śmietanowo-kajmakowy, później układamy ciasno krakersy.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dokładnie mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody.
5. Krakersy smarujemy pozostałą masą kajmakową, następnie wykładamy śmietanę. Wierzch można udekorować wzorkiem za pomocą widelca. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.
Inspiracja:zjemto
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2015/05/banoffee-na-biszkopcie.html