ßßß
Cookit - przepis na Karmelowy banan
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Karmelowy banan
Składniki
Banan
Biszkopty
Cukier
Jajko
Kakao
Mąka
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Śmietana kremówka
Żelatyna
Dżem z czarnej porzeczki
Wykonanie
Jak już pewnie większość z Was wie uwielbiam łączyć różne smaki: karmelowy,
kawowy
,
cytrynowy
itd…Dzisiaj przyszła
pora
na
banany
w piance karmelowej na ciemnym
biszkoptowym
spodzie przełamany smakiem kwaskowego
dżemu porzeczkowego
.Dla mnie pycha!!
biszkopt
5
jajek
3/4 szklanki
cukru
1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki
mąki pszennej
z której odejmuję 2 łyżki
mąki
i zastępuję je
kakao
masa karmelowa:1/2 puszki gotowej masy kajmakowej350 ml
śmietanki 30%
3 łyżeczki
żelatyny
dodatkowo
banany
dżem z czarnej porzeczki
Upiec
biszkopt
:
białka
ubić z
cukrem
, dodać
żółtka
a następnie przesiane
mąki
i
kakao
. Upiec w blaszce 25x30cm w temp.160°C.Po ostudzeniu odkroić wierzch
biszkoptu
i pokruszyć go do miski.
Żelatynę
zalać niewielką ilością zimnej
wody
i odstawić do napęcznienia.
Śmietankę
ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania masę kajmakową.Napęczniałą
żelatynę
rozpuścić na małym ogniu nie doprowadzając do zagotowania.
Żelatynę
dodać do masy i wymieszać.Na
biszkopcie
rozsmarować
dżem porzeczkowy
, na nim ułożyć przekrojone wzdłuż
banany
.Na
banany
wyłożyć masę kajmakową.Na masę wysypać pokruszony
biszkopt
lekko dociskając okruchy .
Źródło:
http://kucharzenieedi.pl/karmelowy-banan
Przepisy powiązane
Brzdąc poznański
Brzdąc poznański
Brzdąc poznański
Brzdąc poznański
Brzdąc poznański
Składniki powiązane (0)