ßßß
biszkopt5 jajek3/4 szklanki cukru1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej z której odejmuję 2 łyżki mąki i zastępuję je kakaomasa karmelowa:1/2 puszki gotowej masy kajmakowej350 ml śmietanki 30%3 łyżeczki żelatynydodatkowobananydżem z czarnej porzeczkiUpiec biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie przesiane mąki i kakao. Upiec w blaszce 25x30cm w temp.160°C.Po ostudzeniu odkroić wierzch biszkoptu i pokruszyć go do miski.Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia.Śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania masę kajmakową.Napęczniałą żelatynę rozpuścić na małym ogniu nie doprowadzając do zagotowania.Żelatynę dodać do masy i wymieszać.Na biszkopcie rozsmarować dżem porzeczkowy, na nim ułożyć przekrojone wzdłuż banany.Na banany wyłożyć masę kajmakową.Na masę wysypać pokruszony biszkopt lekko dociskając okruchy .
