ßßß Cookit - przepis na Banoffee na biszkopcie

Banoffee na biszkopcie

nazwa

Wykonanie

To ciasto polecam Wam szczególnie -
- wariacja na temat słynnego deseru "Banoffee"
Obłędnie kremowe, na lekkim biszkopcie, z dodatkiem kajmaku i świeżych bananów.
Jeśli lubicie desery typu tiramisu, na pewno przypadnie Wam do gustu.
Nam bardzo smakowało :)
Składniki:
biszkopt
4 jaja
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nasączenie: filiżanka herbaty earl grey (dodałam jeszcze 2 łyżki likieru bananowego)
krem
500 g mascarpone
250 ml śmietanki 30%
3 łyżki masy kajmakowej (puszka 500g, pozostałą część masy zachować)
ponadto
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy (można zastąpić 2 łyżeczkami żelatyny)
3 banany
krakersy (ok.180g)
kakao do posypania
Sposób wykonania:
Biszkopt :
Dno blachy o wymiarach 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier całkowicie rozpuszczony dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przelać do przygotowanej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160C ok 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić i przygotować herbatę.
Krem :
Śmietana i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone.
W głębokim naczyniu umieścić kremówkę i mascarpone. Lekko przemieszać a następnie ubijać mikserem do uzyskania gęstego, jednolitego kremu. Dodać kajmak i ponownie zmiksować. Krótko, tylko do połączenia składników.
Śmietana :
Dobrze schłodzoną śmietankę wraz z cukrem i fixami ubić na sztywno.
Składanie ciasta:
Biszkopt nasączyć herbatą. Banany pokroić w plasterki (można skropić je sokiem z cytryny, by nie ciemniały) i ułożyć na cieście.
Na banany wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ściśle ułożyć krakersy, a na nich rozsmarować pozostałą masę kajmakową.
Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę.
Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić przynajmniej 3 godziny.
Przed podaniem oprószyć kakao.
Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/04/Banoffee-na-biszkopcie.html