Wykonanie
To ciasto polecam Wam szczególnie -- wariacja na temat słynnego deseru "Banoffee"Obłędnie kremowe, na lekkim
biszkopcie, z dodatkiem kajmaku i świeżych
bananów.Jeśli lubicie desery typu tiramisu, na pewno przypadnie Wam do gustu.Nam bardzo smakowało :)
Składniki:
biszkopt4
jaja1/2 szklanki drobnego
cukru1/2 szklanki
mąki tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanejNasączenie: filiżanka
herbaty earl grey (dodałam jeszcze 2 łyżki
likieru bananowego)krem500 g
mascarpone250 ml
śmietanki 30%3 łyżki masy kajmakowej (puszka 500g, pozostałą część masy zachować)ponadto500 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru2
śmietan-fixy (można zastąpić 2 łyżeczkami
żelatyny)3
bananykrakersy (ok.180g)
kakao do posypania
Sposób wykonania:
Biszkopt :Dno blachy o wymiarach 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać
cukier. Kiedy masa będzie błyszcząca i sztywna, a
cukier całkowicie rozpuszczony dodawać po jednym
żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie
mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przelać do przygotowanej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160C ok 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić i przygotować
herbatę.Krem :
Śmietana i
mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone.W głębokim naczyniu umieścić kremówkę i
mascarpone. Lekko przemieszać a następnie ubijać mikserem do uzyskania gęstego, jednolitego kremu. Dodać kajmak i ponownie zmiksować. Krótko, tylko do połączenia składników.
Śmietana :Dobrze schłodzoną
śmietankę wraz z
cukrem i
fixami ubić na sztywno.Składanie ciasta:
Biszkopt nasączyć
herbatą.
Banany pokroić w plasterki (można skropić je
sokiem z cytryny, by nie ciemniały) i ułożyć na cieście.Na
banany wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ściśle ułożyć
krakersy, a na nich rozsmarować pozostałą masę kajmakową.Na wierzch wyłożyć
bitą śmietanę.Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić przynajmniej 3 godziny.Przed podaniem oprószyć
kakao.Ciasto należy przechowywać w lodówce.Smacznego :)