ßßß
Składniki:biszkopt4 jaja1/2 szklanki drobnego cukru1/2 szklanki mąki tortowej2 łyżki mąki ziemniaczanejNasączenie: filiżanka herbaty earl grey (dodałam jeszcze 2 łyżki likieru bananowego)krem500 g mascarpone250 ml śmietanki 30%3 łyżki masy kajmakowej (puszka 500g, pozostałą część masy zachować)ponadto500 ml śmietanki 30%2 łyżki cukru pudru2 śmietan-fixy (można zastąpić 2 łyżeczkami żelatyny)3 bananykrakersy (ok.180g)kakao do posypania
Sposób wykonania:Biszkopt :Dno blachy o wymiarach 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier całkowicie rozpuszczony dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przelać do przygotowanej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160C ok 30 minut do tzw. suchego patyczka.Biszkopt wystudzić i przygotować herbatę.Krem :Śmietana i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone.W głębokim naczyniu umieścić kremówkę i mascarpone. Lekko przemieszać a następnie ubijać mikserem do uzyskania gęstego, jednolitego kremu. Dodać kajmak i ponownie zmiksować. Krótko, tylko do połączenia składników.Śmietana :Dobrze schłodzoną śmietankę wraz z cukrem i fixami ubić na sztywno.Składanie ciasta:Biszkopt nasączyć herbatą. Banany pokroić w plasterki (można skropić je sokiem z cytryny, by nie ciemniały) i ułożyć na cieście.Na banany wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ściśle ułożyć krakersy, a na nich rozsmarować pozostałą masę kajmakową.Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę.Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić przynajmniej 3 godziny.Przed podaniem oprószyć kakao.Ciasto należy przechowywać w lodówce.Smacznego :)