ßßß Cookit - przepis na Brzoskwiniowy Raj

Brzoskwiniowy Raj

nazwa

Wykonanie

Ze względu na dużą ilość brzoskwiń w ogrodzie na moim blogu będzie teraz treochę przepisów z udziałem tych owoców.
Na początek lekkie ciasto biszkoptowe z brzoskwiniową pianką – nazwałam je Brzoskwiniowy Raj, ponieważ rozkoszowanie się jego smakiem i delikatnością to czysta przyjemność i rozkosz dla naszych kubków smakowych!!
Biszkopt
4 jaja
1/2 szklanki cukru
½ szklanki mąki – z tej ilości odejmujemy 1 łyżkę mąki i zastępujemy 1 łyżką kakao
¼ szklanka mąki ziemniaczanej
Masa brzoskwiniowa
2 kg dojrzałych brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Masa śmietanowa
500 ml śmietanka 30%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Upiec biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka – nadal ubijać do czasu wytworzenia pęcherzyków powietrza, mąkę przesiać i partiami dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Wylać na blaszkę (25×30)i upiec w 160 0 C. ostudzić.
Masa brzoskwiniowa: brzoskwinie obrać ze skórki, drobno pokroić, część zmiksować. Włożyć do garnka i gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodać galaretkę, rozpuścić mieszając. Odłożyć do wystudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące brzoskwinie wyłożyć na biszkopt.
Masa śmietanowa: schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder dalej ubijając. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i odłożyć do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać do rozpuszczenia. Żelatynę dodać do masy śmietanowej i na najwyższych obrotach miksera wmieszać do masy. Masę wyłożyć na mus brzoskwiniowy.
Całość odłożyć do stężenia.
Podawać schłodzone.
Smacznego !!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/brzoskwiniowy-raj