Wykonanie
Ze względu na dużą ilość
brzoskwiń w ogrodzie na moim blogu będzie teraz treochę przepisów z udziałem tych
owoców.Na początek lekkie ciasto
biszkoptowe z
brzoskwiniową pianką – nazwałam je
Brzoskwiniowy Raj, ponieważ rozkoszowanie się jego smakiem i delikatnością to czysta przyjemność i rozkosz dla naszych kubków
smakowych!!
Biszkopt4
jaja1/2 szklanki
cukru½ szklanki
mąki – z tej ilości odejmujemy 1 łyżkę
mąki i zastępujemy 1 łyżką
kakao¼ szklanka
mąki ziemniaczanejMasa brzoskwiniowa2 kg dojrzałych
brzoskwiń2
galaretki brzoskwinioweMasa śmietanowa500 ml
śmietanka 30%4 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynyUpiec
biszkopt:
białka ubić z
cukrem, dodać
żółtka – nadal ubijać do czasu wytworzenia pęcherzyków powietrza,
mąkę przesiać i partiami dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Wylać na blaszkę (25×30)i upiec w 160 0 C. ostudzić.Masa brzoskwiniowa:
brzoskwinie obrać ze skórki, drobno pokroić, część zmiksować. Włożyć do garnka i gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodać
galaretkę, rozpuścić mieszając. Odłożyć do wystudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące
brzoskwinie wyłożyć na
biszkopt.Masa śmietanowa: schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder dalej ubijając.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach
wody i odłożyć do napęcznienia. Napęczniałą
żelatynę podgrzać do rozpuszczenia.
Żelatynę dodać do masy śmietanowej i na najwyższych obrotach miksera wmieszać do masy. Masę wyłożyć na mus
brzoskwiniowy.Całość odłożyć do stężenia.Podawać schłodzone.Smacznego !!