Wykonanie
Dawno nie robiłam ani nie
jadłam ciasta typowo kremowego na
biszkopcie, a do tego tak szybkiego w wykonaniu i efektownego. Połączenie
biszkoptu, karmelu i
bananów jest obłędne. Przepis podpatrzony na tym blogu Wykonałam w blaszce o wymiarach 25 cm x 41 cm.
Składniki:krem I500 g
mascarponeszklanka
śmietany 30%3 łyżki kajmaku (u mnie
orzechowy)krem II0,5 l
śmietany 30%4 łyżki
cukrudodatkowo
kakaopaczka
krakersów5
bananów4 łyżki
żelatynywcześniej upieczony
biszkopt kakaowy z 4-5
jajekWykonanie:Formie w której pieczony był
biszkopt rozłożyć papier do pieczenia a na niego wyłożyć blat
biszkoptowy. Ciasto nasączyć przegotowaną zimna
wodą (u mnie z dodatkiem
kawy rozpuszczalnej).
Banany obrać i pokroić w krążki o grubości 1 cm które należy ułożyć ciasno na cieście.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (około 0,5 szklanki)Przygotować krem I,
śmietanę wymieszać z
mascarpone następnie ubić na sztywno, dodając na koniec 3 łyżki kajmaku i połowę zimnej
żelatyny. Masę wyłożyć na
banany, przykryć warstwą
krakersów, którą następnie posmarować pozostałym
kajmakiem. Krem II,
śmietanę ubić na sztywno i dodać resztę
żelatyny, szybko wyłożyć na wierzch ciasta następnie obsypać
kakao.Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka :