Wykonanie
Tort urodzinowy dla mojej Mamy, przygotowany z okazji 50 urodzin.
Biszkopt kakaowy z delikatnym kremem
kawowym. Mamcia była bardzo zadowolona, a jak Wam podoba się mój tort?
Składniki
biszkopt:7
jajek270 ml drobnego
cukru do wypieków230 ml
mąki pszennej119 ml
kakaoWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywno, następnie wmiksować po kolei
żółtka. Do masy jajecznej dodać
cukier, przesianą
mąkę oraz
kakao i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o średnicy 24 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez 40 minut w 160 stopniach bądź do tzw. suchego patyczka. Upieczony
biszkopt upuścić z około 60 cm (w tortownicy) i pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.Składniki krem:130 gramów
kawy cappuccino o smaku
orzechowym500 ml
śmietany kremówki500 gramów
serka mascarpone6 łyżek
cukru drobnego do wypieku4 łyżeczki
żelatyny1/4 zimnej
wodyWykonanie:
Żelatynę zalać zimną
wodą i pozostawić do napęcznienia.
Kawę (proszek) i
cukier wymieszać dokładnie z
serkiem mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując dodawać stopniowo
serek. Napęczniałą
żelatynę rozpuścić w kąpieli
wodnej i lekko przestudzoną delikatnie wmiksować do masy.p.s Przepis na
biszkopt oraz inspiracja kremu pochodzą ze strony Moje WypiekiSmacznego;)