ßßß
Składniki biszkopt:7 jajek270 ml drobnego cukru do wypieków230 ml mąki pszennej119 ml kakaoWykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, następnie wmiksować po kolei żółtka. Do masy jajecznej dodać cukier, przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o średnicy 24 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez 40 minut w 160 stopniach bądź do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt upuścić z około 60 cm (w tortownicy) i pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.Składniki krem:130 gramów kawy cappuccino o smaku orzechowym500 ml śmietany kremówki500 gramów serka mascarpone6 łyżek cukru drobnego do wypieku4 łyżeczki żelatyny1/4 zimnej wody
Wykonanie: Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia. Kawę (proszek) i cukier wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując dodawać stopniowo serek. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną delikatnie wmiksować do masy.p.s Przepis na biszkopt oraz inspiracja kremu pochodzą ze strony Moje WypiekiSmacznego;)