ßßß Cookit - przepis na Tort kawowy i niezawodny biszkopt rzucany

Tort kawowy i niezawodny biszkopt rzucany

nazwa

Wykonanie

Tort urodzinowy dla mojej Mamy, przygotowany z okazji 50 urodzin. Biszkopt kakaowy z delikatnym kremem kawowym. Mamcia była bardzo zadowolona, a jak Wam podoba się mój tort?
Składniki biszkopt:
7 jajek
270 ml drobnego cukru do wypieków
230 ml mąki pszennej
119 ml kakao
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, następnie wmiksować po kolei żółtka. Do masy jajecznej dodać cukier, przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o średnicy 24 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez 40 minut w 160 stopniach bądź do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt upuścić z około 60 cm (w tortownicy) i pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Składniki krem:
130 gramów kawy cappuccino o smaku orzechowym
500 ml śmietany kremówki
500 gramów serka mascarpone
6 łyżek cukru drobnego do wypieku
4 łyżeczki żelatyny
1/4 zimnej wody
Wykonanie: Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia. Kawę (proszek) i cukier wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując dodawać stopniowo serek. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną delikatnie wmiksować do masy.
p.s Przepis na biszkopt oraz inspiracja kremu pochodzą ze strony Moje Wypieki
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/11/tort-kawowy-i-niezawodny-biszkopt.html