Wykonanie
Dziś dzień babci a jutro dzień dziadka:) Z tej okazji wszystkim babciom i dziadkom składam najserdeczniejsze życzenia zdrowia, szczęscia, pociechy z wnucząt , mnóstwo cierpliwości a także codziennej satysfakcji z mijających chwil. A w prezencie zostawiam przepis na pyszny tort
śmietankowy :)
Biszkopt- 4
jajka- 3/4 szklanki
mąki tortowej-1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej- 3/4 szklanki
cukruPoncz
herbata z
cukremMasa kremowa- 400ml
smietany kremówki (30%)- 1-2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 50 g
cukru pudru-100g miękkiego
masłaŻółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy na sztywno z
cukrem. Powolutku dodajemy po jednym
żółtku i delikatnie mieszamy.
Mąki przesiewamy. Dodajemy po łyżce do masy i wszystko bardzo delikatnie i wolno mieszamy - najlepiej nie mikserem tylko łyżką. Całość przekładamy do prostokątnej blachy 18x25cm ( u mnie silikonowa więc nie użyłam papieru do pieczenia ale jeśli macie zwykłą trzeba spód wyłożyć papierem) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( góra -dół) na 5-10 min a
potem zwiększamy temp do 175-180C i pieczemy jeszcze około 25 min. Po upieczeniu
biszkopt trzymamy jeszcze około 5 min przy otwartych drzwiach piekarnika po czym przekładamy na czystą ściereczkę , zdejmujemy formę i zostawiamy do przestudzenia.Zaparzamy ulubioną czarną
herbatę , slodzimy odrobinę i zostawiamy do ostudzenia.
Śmietanę wlewamy do garnuszka zostawiając pół szklanki a resztę z
cukrem podgrzewamy. W
śmietanie rozpuszczamy
mąkę i gotujemy jak
budyń. Odstawiamy do przestudzenia a następnie ubijamy z miękkim
masłem na pulchną masę.
Biszkopt kroimy na pół, nasączamy każdą część
herbatą a następnie przekładamy kremem. Krem smarujemy także na całej powierzchni ciasta . Dowolnie dekorujemy ( u mnie róże z marcepanu)