Wykonanie
Za
wołowinę zabieram się chyba najrzadziej ze wszystkich dostępnych mi
mięs. Jednak od czasu do czasu warto urozmaicić menu gdyż wtedy docenia się smak
mięsa. Z
wołowiny przygotowałam tradycyjne zrazy, z
boczkiem cebulą i
ogórkiem w środku. Ponieważ miałam wąskie kawałki
mięsa nie
dawałam razowego chleba do środka lecz bezpośrednio do sosu.
Składniki:4 plastry
wołowiny zrazowej2
ogórki kiszone2 łyżki
musztardy1
cebula4 plastry
boczkuskóra z
razowego chlebasól,
pieprzliść laurowyziele angielskiebulion najlepiej wołowy
sól,
pieprzMięso rozbić i przyprawić
solą i
pieprzem. Każdy plaster
mięsa posmarować
musztardą i na środku ułożyć pasek
ogórka kiszonego, cząstkę
cebuli, kawałek
boczku. Zwinąć
mięso ciasno w roladki, ja dodatkowo spięłam wykałaczkami. Na rozgrzanym
oleju podsmażyć zrazy z każdej strony. Następnie wlać
bulion, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie i skórkę razowca. Dusić powoli pod przykryciem, aż
mięso będzie miękkie. Sos zgęstnieje, można go zaprawić
śmietaną i
mąką (ja tego nie zrobiłam). Tradycyjnie takie roladki są podawane z kluskami śląskimi i modrą
kapustą.Smacznego:)