Wykonanie
Moja znajomość z
bakłażanem nie zaczęła się dobrze i przez dłuższy czas nie mogłam się do niego przekonać. Próbowałam różnych dań, według różnych przepisów i już wiem, że smaczny
bakłażan powinien być mięciutki, wręcz rozciapany, najlepiej pieczony lub smażony w
oliwie lub sosie. Dzisiejsze danie to właśnie
bakłażan pieczony w
sosie pomidorowym, dość pikantnym, z wyczuwalną słodkawą nutą. Do tego
rozmaryn,
czosnek i
oliwki. Danie idealne na letni obiad lub kolację.

InspiracjaSkładniki:6 dużych
pomidorów3
bakłażany2
cebule3 ząbki
czosnkugarść czarnych
oliwek60 ml
olejułyżeczka
cukrusól,
pieprzczerwona, mielona
paprykarozmarynszklanka
białego winaBakłażany pokroić, posolić i odstawić na godzinę. Po tym czasie odsączyć na papierowym ręczniku. Spryskać
oliwą i grilować z każdej strony.
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.
Cebulę obrać, pokroić, podsmażyć na rozgrzanym
oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, podsmażyć. Następnie dodać
pomidory,
sól,
paprykę,
cukier,
pieprz. Dolać trochę
wody,
wino i dusić razem około 25 minut. Sos nie powinien byc zbyt rzadki bo i tak się wypiecze. Pod koniec dodać
oliwki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ugrilowanego
bakłażana, zalać
sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Danie podawac z
ryżem lub
pieczywem.Smacznego:)