ßßß Cookit - przepis na Bakłażany w pomidorach

Bakłażany w pomidorach

nazwa

Wykonanie

Moja znajomość z bakłażanem nie zaczęła się dobrze i przez dłuższy czas nie mogłam się do niego przekonać. Próbowałam różnych dań, według różnych przepisów i już wiem, że smaczny bakłażan powinien być mięciutki, wręcz rozciapany, najlepiej pieczony lub smażony w oliwie lub sosie. Dzisiejsze danie to właśnie bakłażan pieczony w sosie pomidorowym, dość pikantnym, z wyczuwalną słodkawą nutą. Do tego rozmaryn, czosnek i oliwki. Danie idealne na letni obiad lub kolację.
Inspiracja
Składniki:
6 dużych pomidorów
3 bakłażany
2 cebule
3 ząbki czosnku
garść czarnych oliwek
60 ml oleju
łyżeczka cukru
sól, pieprz
czerwona, mielona papryka
rozmaryn
szklanka białego wina
Bakłażany pokroić, posolić i odstawić na godzinę. Po tym czasie odsączyć na papierowym ręczniku. Spryskać oliwą i grilować z każdej strony. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Cebulę obrać, pokroić, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Następnie dodać pomidory, sól, paprykę, cukier, pieprz. Dolać trochę wody, wino i dusić razem około 25 minut. Sos nie powinien byc zbyt rzadki bo i tak się wypiecze. Pod koniec dodać oliwki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ugrilowanego bakłażana, zalać sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Danie podawac z ryżem lub pieczywem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/08/Baklazany-w-pomidorach.html