ßßß
Cookit - przepis na Ryba zapiekana w sosie serowo-śmietanowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ryba zapiekana w sosie serowo-śmietanowym
Składniki
Sól
Pieprz
Szpinak
Łosoś
Ryba
Czosnek
Cebula
Masło
Białe wino
Bulion warzywny
Ser
Parmezan
Śmietana
Gałka muszkatołowa
Sok z cytryny
Wykonanie
Dzisiaj polecam kolejny smaczny sposób na
rybę
. W orginalnym przepisie wystąpił
łosoś
ja natomiast użyłam
dorsza
.
Ryba
smakuje naprawdę dobrze a aromatyczny sos
śmietanowy
z
serem
delikatnie tłumi typowy zapach
ryby
więc jak dla mnie jest to danie idealne.
Źródlo:
Sól
i
Pieprz
, nr 6/2011Składniki:garść liści
szpinaku
60 dag fileta z
łososia
lub innej
ryby
2 ząbki
czosnku
2
cebule
2 łyżki
masła
100 ml
białego wina
400 ml
bulionu warzywnego
150 g
serka
kanapkowego (użyłamAlmette)4 łyżki startego
parmezanu
2 łyżki kwaśnej
śmietany
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
Szpinak
umyć. Obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną
wodą
. Odcisnąć i posiekać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Czosnek
obrać i drobno posiekać.
Cebule
obrać i pokroić. W garnku roztopić
masło
i zeszklić
czosnek
z
cebulą
. Posypać
mąką
i mieszając, chwilę smażyć. Wlać
wino
i
bulion
, dokładnie wymieszać. Gotować ok. 3 minut na małym ogniu. Garnek zdjąć z ognia. Do sosu dodać
twarożek
,
parmezan
,
szpinak
i
śmietanę
. Wymieszać. Doprawić
solą
i
pieprzem
,
gałką muszkatołową
i
sokiem z cytryny
.
Rybę
umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroic w kawałki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć
rybę
i zalać sosem. Zapiekać około 25 minut aż wierzch będzie złotawy. Podawać z
ziemniakami
.Smacznego:)
Źródło:
http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/11/Ryba-zapiekana-w-sosie-serowo-ziemniaczanym.html
Przepisy powiązane
Zupa szpinakowa z ziemniakami
Risotto ze szpinakiem
Zupa cebulowa
Makaron w sosie serowym ze szpinakiem
Zupa krem ze szpinaku
Składniki powiązane (0)