ßßß Cookit - przepis na Ryba zapiekana w sosie serowo-śmietanowym

Ryba zapiekana w sosie serowo-śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj polecam kolejny smaczny sposób na rybę. W orginalnym przepisie wystąpił łosoś ja natomiast użyłam dorsza. Ryba smakuje naprawdę dobrze a aromatyczny sos śmietanowy z serem delikatnie tłumi typowy zapach ryby więc jak dla mnie jest to danie idealne.
Źródlo: Sól i Pieprz, nr 6/2011
Składniki:
garść liści szpinaku
60 dag fileta z łososia lub innej ryby
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżki masła
100 ml białego wina
400 ml bulionu warzywnego
150 g serka kanapkowego (użyłamAlmette)
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki kwaśnej śmietany
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
Szpinak umyć. Obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Odcisnąć i posiekać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cebule obrać i pokroić. W garnku roztopić masło i zeszklić czosnek z cebulą. Posypać mąką i mieszając, chwilę smażyć. Wlać wino i bulion, dokładnie wymieszać. Gotować ok. 3 minut na małym ogniu. Garnek zdjąć z ognia. Do sosu dodać twarożek, parmezan, szpinak i śmietanę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroic w kawałki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę i zalać sosem. Zapiekać około 25 minut aż wierzch będzie złotawy. Podawać z ziemniakami.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/11/Ryba-zapiekana-w-sosie-serowo-ziemniaczanym.html