Wykonanie
Do tej
pory jeśli robiłam słodkawy obiad podawałam go do
ryżu ale wczoraj cały zestaw był już skomponowany więc postanowiłam zastosować się do wskazówek i zaryzykować. Obiad nie jest słodki jedynie lekko słodkawy. W
sosie jest tylko łyżka
miodu i
ziemniaki są podsmażane na
maśle z łyżką
cukru. Zdaję sobie sprawę jak to brzmi i że nie każdego zachęci a niektórch wręcz zniechęci więc na koniec
powiem jeszcze że ja także byłam pełna obaw ale po tym obiedzie usłyszałam tylko: Jakie to było dobre:)

Źródło:
Sól i
Pieprz, nr 3/2010Składniki:12
ziemniakówsól2
pomidory4
filety z kurczaka1 łyżka
miodułyżeczka
bazylii2 łyżki
oleju500 ml
bulionu2 łyżki
octu balsamicznego1 łyzka
masła1 łyżka
cukrupieprz1 łyżka
mąkiZiemniaki umyc i ugotować w osolnej wodzie.
Pomidory naciąć na krzyż, polać wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroic na pół, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.
Mięso umyć, osuszyć i podsmażyć na rozgrzanym
oleju na złotobrązowy kolor. Podlać
bulionem, wlać
ocet,
bazylię, wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć z sosu
mięso, do
bulionu włożyć
pomidory, łyżkę
miodu i chwilę dusić. Na koniec dodać
mąkę rozmieszaną z
wodą i zagotować.
Ziemniaki odcedzić, odparować. Na patelni rozpuścić
masło, wsypać
cukier i skarmelizować. Włożyć
ziemniaki i mieszająć obtoczyć w karmelu.Smacznego:)